Skip to content
Arxiki

Η αναζήτηση στέγης έχει εξελιχθεί σε «μαραθώνιο» για χιλιάδες νέους και νέες. Τα πανάκριβα νοίκια για «τρύπες» ή «ερείπια» προστίθενται στις αυξήσεις - φωτιά στο ρεύμα, στα καύσιμα, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Μαζί με τους λογαριασμούς και τα πάγια έξοδα δε φτάνει ένας μισθός!

Arxiki

Πολύ μεγάλο κομμάτι των νέων δεν μπορούν να φύγουν από το πατρικό τους, να ανοίξουν το δικό τους σπίτι, λόγω των δυσβάσταχτων εξόδων, ενώ για τους φοιτητές η κατάσταση παραμένει τραγική με τις φοιτητικές εστίες να μη φτάνουν ούτε για δείγμα και τα ενοίκια στην καλύτερη εκδοχή τους να είναι στα 300 ευρώ.

Arxiki
Stoixeia_Misthos-01

60-70%

του μέσου μισθού δίνεται για τα έξοδα στέγασης.

Stoixeia_Idiokatoikisi-02 (1)

-10%

η ιδιοκατοίκηση από το 2009 μέχρι σήμερα.

Stoixeia_Antiseismika-03 (1)

60%

των κτηρίων είναι κατασκευασμένα χωρίς
καθόλου αντισεισμικούς κανονισμούς ή με τον αντισεισμικό κανονισμό του 1959.

Stoixeia_Pleistiriasmoi-04 (1)

44.000 πλειστηριασμοί

ήταν προγραμματισμένοι για το 2022, ενώ 700.000 προβλέπονται μέσα στο 2023.

Το χρονικό του εγκλήματος των πλειστηριασμών...

2010

Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θέσπισε με τον νόμο Κατσέλη το κυνήγι των δανειοληπτών από τις τράπεζες για να διευθετήσουν τα χρέη τους. Αποτέλεσε τη βάση για το σκοινί που έδεσαν τη «θηλιά» οι επόμενες κυβερνήσεις στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

2015-2016

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ακροδεξιών ΑΝΕΛ ψήφισε την πώληση των «κόκκινων» δανείων στα funds, μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

2017

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ακροδεξιών ΑΝΕΛ ψηφίζει τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και το “ιδιώνυμο” για όσους αντιστέκονται ενάντια στους πλειστηριασμούς σπιτιών λαϊκών οικογενειών.

2020

Η κυβέρνηση της ΝΔ, με τον πτωχευτικό κώδικα που έφερε, ολοκλήρωσε το έγκλημα. Για όσους δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην εξυπηρέτηση των δανείων τους προβλέπεται δέσμευση του συνόλου της περιουσίας τους και εκποίησή της, δίνοντας φυσικά την επιλογή στις τράπεζες να αποκτήσουν ό,τι κι αν θέλουν. 

12 Φεβρουαρίου 2023

Με απόφαση του Αρείου Πάγου και με βάση τους νόμους της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ «λύνονται τα χέρια» των funds και των αρπακτικών για νέο γύρο μαζικών πλειστηριασμών λαϊκών κατοικιών.

Μας παίρνουν τα σπίτια, μας κλέβουν τη ζωή, χρέος ο αγώνας για την ανατροπή!

Όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) θεωρούν «ατομική ευθύνη» την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών. Είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση έχουν βάλει τη δική τους σφραγίδα σε αυτό το αντιλαϊκό έργο. Δεν περίμενε κανείς κάτι άλλο από κόμματα που είναι δεμένα με τη στρατηγική της ΕΕ και τα συμφέροντα των μεγάλων ομίλων που υπηρετεί.

Mitsotakis_Trapezites

Τα μέτρα της κυβέρνησης της ΝΔ για την αντιμετώπιση του στεγαστικού είναι κοροϊδία! 
Η ΝΔ με το ένα χέρι «ληστεύει» τον λαό με τους άδικους φόρους και την ακρίβεια και με το άλλο «επιστρέφει» ορισμένα ψίχουλα! Τα εργαλεία της δήθεν στήριξης των νέων ζευγαριών οδηγούν πάλι τους εργαζόμενους στα νύχια των τραπεζών, οι οποίες θα εισπράττουν τις δόσεις των δανείων και θα απειλούν με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Mitsotakis_Trapezites

Με τον νόμο – πλαίσιο, που ψήφισε πρόσφατα η ΝΔ, ενισχύεται η εμπορική αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, αντί για την κατασκευή σύγχρονων, δημόσιων και δωρεάν εστιών.

Tsipras_Stournaras

Η κατασκευή φοιτητικών εστιών, μέσω συμπράξεων με ιδιώτες (ΣΔΙΤ), που σχεδίασε ο ΣΥΡΙΖΑ και επεκτείνει η ΝΔ, οδηγεί στην κατάργηση της δωρεάν στέγασης. Η ιδιωτικοποίηση των εστιών θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση, όπως αποδεικνύει η σημερινή παράδοση της λειτουργίας τους σε εργολαβικές εταιρείες.

Tsipras_Stournaras

Ο ΣΥΡΙΖΑ σκίζει τα ρούχα του για το «δικαίωμα των νέων στην κατοικία», ενώ θεσμοθέτησε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς κατοικιών και έκανε «ιδιώνυμο» αδίκημα το μπλοκάρισμά τους! Οι προτάσεις του κινούνται στον ίδιο αδιέξοδο δρόμο με τη ΝΔ, δεν αγγίζουν την αιτία!

Baroufakis

Και το ΜέΡΑ25, όμως, δεν πάει πίσω… Για παράδειγμα, αντί του προγράμματος «ΗΡΑΚΛΗΣ», που εφαρμόζεται σήμερα για την αντιμετώπιση των πλειστηριασμών, προτείνει το πρόγραμμα «ΟΔΥΣΣΕΑΣ».

Baroufakis

Στην πράξη μια κρατική «καλή τράπεζα», που θα χρηματοδοτείται απ’ το κράτος, δηλαδή από τη φορολογία του εργαζόμενου λαού, για να διασφαλίσει τη «διατήρηση του ποσοστού ιδιοκτησίας των δανειοληπτών έως την έναρξη της κανονικής αποπληρωμής των δανείων», που για να την πάρεις πρέπει να ρευστοποιήσεις τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία σου!

Baroufakis

Η αδυναμία κάλυψης των λαϊκών αναγκών για σύγχρονη και ασφαλή στέγη έχει τη ρίζα της στο DNA του καπιταλιστικού συστήματος, στην ίδια την άναρχη καπιταλιστική ανάπτυξη που γίνεται με κριτήριο το κέρδος, στις κρίσεις που την χαρακτηρίζουν. Στο κριτήριο του κέρδους, που, εκτός των άλλων, καθορίζει και το τι, πώς, πότε και γιατί θα χτιστεί.
Η κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, των φοιτητών, των νέων ζευγαριών, είναι δικαίωμά μας. Δεν μπορεί να κόβεται και να ράβεται στις εξαγγελίες της εκάστοτε κυβέρνησης, που έχει πάντα το βλέμμα της στο πώς θα εξασφαλίσει τους όρους και τις προϋποθέσεις της κερδοφορίας των μεγαλοκατασκευαστών, των τραπεζιτών.

Κάνουμε τώρα έξωση στην πολιτική που μετατρέπει το δικαίωμα στη στέγη σε εμπόρευμα για τα κέρδη των λίγων!

Sygkentrosi_1

Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας αναδεικνύει σταθερά το μεγάλο ζήτημα της στέγασης της νεολαίας, πρωτοστατεί στην οργάνωση της διεκδίκησης του δικαιώματος στη σύγχρονη, φτηνή στέγη παίρνοντας σταθερά πολύμορφες πρωτοβουλίες.
Η ίδια η πείρα των τελευταίων μηνών, οι μεγάλες κινητοποιήσεις για να μην περάσει το ξεσπίτωμα λαϊκών οικογενειών δείχνουν τον μόνο ρεαλιστικό δρόμο.

Sygkentrosi_1

Με την οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση των εργατικών σωματείων, των φοιτητικών συλλόγων, των μαζικών φορέων ακυρώνονται οι εξώσεις, διασφαλίζεται η ουσιαστική προστασία της πρώτης κατοικίας. 
Αυτό που κρίνεται σήμερα και την «επόμενη μέρα» των εκλογών, είναι το κατά πόσο ο λαός και το κίνημά του θα βρεθούν πιο δυνατοί για την προστασία της λαϊκής στέγης, την ενίσχυση της αντισεισμικής θωράκισης, για το σύνολο των δικαιωμάτων τους.

Sygkentrosi_1

Διεκδικούμε:

 • Ολοκληρωμένο στεγαστικό σχεδιασμό, με στόχο την κάλυψη των εργατικών - λαϊκών αναγκών.
 • Αξιοποίηση των αποθεματικών του πρώην ΟΕΚ και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του για τις ανάγκες των εργαζομένων και της νεολαίας.
 • Άτοκα δάνεια στους δικαιούχους εργαζόμενους, ανέργους, τα νέα ζευγάρια για απόκτηση, αποπεράτωση, συντήρηση και επισκευή κατοικίας.
 • 300 ευρώ μηνιαία επιδότηση για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν. Πλαφόν στις τιμές των ενοικίων. Με ευθύνη του κράτους να αξιοποιηθούν διαμερίσματα, ξενοδοχεία για δωρεάν στέγαση, ώστε να μη μείνει κανένας φοιτητής που το έχει ανάγκη χωρίς στέγη.
 • Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και άλλων κτηρίων ή οικοπέδων του Δημοσίου, των Δήμων και Περιφερειών, για δημιουργία νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ και ενοίκια. Επισκευή και ανακαίνιση όλων των παλιών εστιών με κρατική δαπάνη. Αύξηση της φορολογίας των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
 • Μείωση και πλαφόν στο ηλεκτρικό ρεύμα, ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο της φοιτητικής στέγης.
 • Κατάργηση όλων των άδικων άμεσων και έμμεσων φόρων για τον λαό, του ΕΝΦΙΑ, του ειδικού τέλους κατανάλωσης, του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο, του τέλος επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες.
 • Αύξηση στους μισθούς πάνω από τον πληθωρισμό, κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για όλους, επαναφορά τριετιών, επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτατου μισθού.
 • Καθιέρωση αφορολόγητου που να καλύπτει τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας.
 • Καμία διακοπή ρεύματος στις λαϊκές οικογένειες.
 • Να σταματήσει εδώ και τώρα το αίσχος των πλειστηριασμών των λαϊκών κατοικιών.
Sygkentrosi_2

Μαζί με τις απαραίτητες διεκδικήσεις για άμεσα μέτρα ανακούφισης, η οριστική λύση στο πρόβλημα πρέπει να αναζητηθεί «εκτός του πλαισίου» του σημερινού συστήματος.
Και στο ζήτημα της κατοικίας και της στέγης συγκρούονται δύο αντίθετοι κόσμοι. Αυτό που χρειάζεται είναι αντί για ενοικιαστές να γίνουμε ιδιοκτήτες του πλούτου που παράγουμε και της ίδιας της ζωής μας.

Sygkentrosi_2

Μόνο η εργατική εξουσία, ο σοσιαλισμός, μπορεί να λύσει αυτό το πρόβλημα με την κοινωνική ιδιοκτησία, με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό, που μπορεί να διασφαλίσει την κάλυψη του συνόλου των σύγχρονων αναγκών, τη στέγη και τα υπόλοιπα κοινωνικά αγαθά και δικαιώματα.

Theseis

Το Πρόγραμμα του ΚΚΕ, στην υποενότητα με τίτλο «Χωροταξικός σχεδιασμός - κατασκευές» μιλά για: «Χωροταξικό σχεδιασμό στη βάση των αποτελεσμάτων ερευνών για τη διάγνωση νέων αναγκών, την εκπόνηση κανονισμών και προδιαγραφών, καθώς και εθνικού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων, ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδάτινων πόρων για την προστασία και την αξιοποίησή τους με κριτήριο τη λαϊκή ευημερία, τη διαμόρφωση πόλεων φιλικών στον άνθρωπο».

Theseis

«Ισόμετρη ανάπτυξη κατασκευών για την κάλυψη αναγκών στέγασης, δημόσιων έργων υποδομής, στήριξη της αγροτικής παραγωγής, της βιομηχανίας, των κοινωνικών υπηρεσιών. Η βιομηχανική παραγωγή μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του κλάδου των κατασκευών σε τσιμέντο και δομικά υλικά. Διασφάλιση λαϊκής στέγης, σύγχρονων προδιαγραφών, σε συνδυασμό με αναμόρφωση των πόλεων, υποδομές στήριξης γρήγορης και ασφαλούς μεταφοράς, προστασίας από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς. Διασφάλιση επαρκών πνευμόνων πρασίνου, σε συνδυασμό με ζώνες λαϊκού αθλητισμού, πολιτισμού και ψυχαγωγίας».

Theseis

Όποτε ο λαός κέρδισε κάτι, το έκανε στηριγμένος στη δική του δύναμη, στην οργάνωση και τον αγώνα του, με το ΚΚΕ να είναι πάντα μπροστά κι εκεί υπάρχει ελπίδα. Τώρα, με πιο ισχυρό ΚΚΕ, ανοίγουμε τον δρόμο για ριζικές αλλαγές και ανατροπές, για να είναι οι εργαζόμενοι, ο λαός, νοικοκύρηδες στον τόπο τους, στον κόπο τους και το σπίτι τους!

#ΤΩΡΑ_ΚΚΕ