Skip to content
Eisagogi

Για το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, η Τέχνη είναι ένα από τα υψηλότερα επιτεύγματα της ανθρώπινης διάνοιας

Eisagogi

Παλεύουμε καθημερινά για να αναδειχθεί η αναντικατάστατη λειτουργία της, που είναι η ικανότητά της να εξανθρωπίζει τον άνθρωπο και τον κόσμο, να βοηθά τον άνθρωπο να κατανοεί την κοινωνική πραγματικότητα, για να μπορεί να την αλλάξει.
Η ΚΝΕ παλεύοντας για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό είναι η μοναδική οργάνωση της νεολαίας που έχει θέσεις και διεκδικήσεις για τον πολιτισμό και την τέχνη που έχουμε σήμερα ανάγκη!

Eisagogi

Παλεύουμε για δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση της νεολαίας στον πολιτισμό, όχι σαν “πολυτέλεια” αλλά σαν πραγματική ανάγκη της ζωής της νεολαίας. Απέναντι στην πολιτική που έχει επιβάλλει την έξωση της τέχνης από την εκπαίδευση, την πολιτική που εμπορευματοποιεί όλο και περισσότερο το πολιτισμό μετατρέποντας τον σε πολιτιστική βιομηχανία, τουριστικό εξάρτημα, επενδυτικό εργαλείο.

Eisagogi

Οι αγώνες είναι η τέχνη του λαού και η τέχνη όπλο του!

Η ΚΝΕ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα όχι μόνο για τον πολιτισμό και την τέχνη που αξίζει η νεολαία, αλλά και για κάθε καλλιτέχνη και δημιουργό που ασφυκτιά σε αυτό το σύστημα. Η πολιτική που έχουν ακολουθήσει όλες οι κυβερνήσεις που επιτίθεται στα δικαιώματα των καλλιτεχνών και δημιουργών –όπως και όλων των εργαζομένων– δεν έχει τελειωμό, είναι ένα “κατά συρροή” έγκλημα!

“Τρομονόμος”
στην τέχνη της ΕΕ (
2021)

Κατατέθηκε από τη ΝΔ και προβλέπει την ποινικοποίηση του καλλιτεχνικού έργου που εμπεριέχει “υποκίνηση σε βία ή μίσος εναντίον ομάδας ανθρώπων ή μέλους ομάδας”, ρυθμίσεις δηλαδή που ήδη έχουν εφαρμοστεί σε άλλες χώρες της ΕΕ καταλήγοντας σε κυνηγητό καλλιτεχνών έως και φυλάκιση! Ο τρομονόμος αυτός στηρίχθηκε στην νομοθεσία του ΣΥΡΙΖΑ για τον ποινικό κώδικα, του 2019.

Προεδρικό Διάταγμα 85 (2022)

Υποβαθμίζει κι άλλο τις καλλιτεχνικές σπουδές εξισώνοντας τα πτυχία με απολυτήρια λυκείου, ζήτημα που ξεσήκωσε μαζικές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις για πάνω από 3 μήνες από όλο τον κόσμο του πολιτισμού.

Νόμος 5039 (2023)

Η κυβέρνηση της ΝΔ, μέσα στον νόμο για τα «μέτρα στήριξης των συγγενών και θυμάτων» του εγκλήματος των Τεμπών (!), πέρασε νέα τροπολογία που συμπιέζει το μισθό των καλλιτεχνών ακόμη περισσότερο προς τα κάτω διαχωρίζοντας τις συλλογικές συμβάσεις από τις πρόβες, δίνοντας το δικαίωμα στον εργοδότη να απολύει με το “έτσι θέλω” ανεξαρτήτως σύμβασης εργασίας πριν τις παραστάσεις.

Εφαρμογή του
μνημονιακού νόμου Βρούτση-Αχτσιόγλου (2023)

Κατατέθηκε από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το 2013, επανήλθε και υλοποιήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ το 2018. Προβλέπει την διαμόρφωση του μισθού με κοινή Υπουργική Απόφαση και όχι με συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Παλεύουμε για:

  • Την ένταξη καλλιτεχνικών μαθημάτων από τις πρώτες τάξεις του σχολείου ώστε κάθε παιδί να ανακαλύπτει το ταλέντο και τις κλίσεις του, να διαμορφώνει μία πολύπλευρη δημιουργικά προσωπικότητα. 
  • Την δωρεάν πρόσβαση στον σύγχρονο πολιτισμό. Στα μουσεία, τις βιβλιοθήκες, τα θέατρα, τους κινηματογράφους, τους χώρους παραστάσεων και συναυλιών.
  • Την ύπαρξη δομών σε κάθε πόλη και γειτονιά που θα μπορεί κάθε νέος να εξασκείται στην τέχνη που επιλέγει: τον χορό, την μουσική, το θέατρο, την ζωγραφική.
  • Για τον πολιτισμό και την τέχνη που εξυψώνει τον άνθρωπο, ως “μεγεθυντικός” φακός αντί να παραμορφώνει την πραγματικότητα – την αποκαλύπτει. Απέναντι στον πολιτισμό που προβάλλει τις σάπιες ιδέες και πρότυπα του συστήματος ως νέες όπως την εμπορευματοποίηση του σώματος και της σεξουαλικότητας, την ναρκοκουλτούρα, τον ατομικό – ανταγωνιστικό τρόπο ζωής. Απέναντι στον πολιτισμό που προβάλλει τα σημερινά αδιέξοδα σαν μονόδρομο, τον άνθρωπο και την συλλογική δράση σαν αδύναμους να αλλάξουν τον κόσμο, τις σημερινές “δυστοπίες” σαν το τελευταίο στάδιο της κοινωνικής εξέλιξης.

Προβάλλουμε την τέχνη που:

  • Εμπνέει τις ιδέες και τα ιδανικά της κοινωνικής απελευθέρωσης, της κοινωνίας που θα πάψει να ισχύει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
  • Καλλιεργεί την προσωπικότητα και τον συναισθηματικό κόσμο του ανθρώπου, με κριτήριο σκέψης και δράσης.
  • Διαμορφώνει αγωνιστική και ασυμβίβαστη στάση ζωής για το δίκαιο, για την αλληλεγγύη, την συλλογικότητα.
Epilogi

Οι νέοι και νέες που θέλουν να “ομορφύνουν την ζωή” έχουν επιλογή!

Ο πολιτισμός και η τέχνη έχουν γίνει “συνώνυμα” με την δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ! Κάνουμε πράξη τις θέσεις μας για τον Πολιτισμό με πολύμορφη και πλούσια δραστηριότητα σε όλη την Ελλάδα.

Festival

Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή

Το Φεστιβάλ, ο κορυφαίος πολιτικός - πολιτιστικός θεσμός της χώρας, μετρώντας 48 χρόνια ζωής έχει γράψει ιστορία ως μοναδικό πολιτιστικό γεγονός στο είδος του. Κάθε χρόνο ανεβαίνουν στις σκηνές του Φεστιβάλ - στο ταξίδι του σε όλη την Ελλάδα - εκατοντάδες καλλιτέχνες, πολλοί από τους πιο αγαπημένους Έλληνες καλλιτέχνες συστήθηκαν στο κοινό για πρώτη φορά από το Φεστιβάλ της ΚΝΕ μέσα στην ιστορία του.

Festival

Οι πολιτιστικές παραγωγές που οργανώνει η ΚΝΕ στο Φεστιβάλ της ακουμπούν όλα τα είδη τέχνης, πολλές φορές με ιδιαίτερα πρωτοποριακούς τρόπους. Συναυλίες, εικαστικές εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις, παραγωγές βίντεο γεμίζουν κάθε χρόνο το πρόγραμμα του.

Festival

Ιδιαίτερα το Φεστιβάλ όπως και όλη η πολιτιστική δουλειά της ΚΝΕ σταθερά φροντίζει να δίνει βήμα σε νέους καλλιτέχνες και δημιουργούς που “ασφυκτιούν” στο σημερινό σύστημα, βήμα προβολής και επικοινωνίας του έργου τους με χιλιάδες ανθρώπους που γεμίζουν τις εκδηλώσεις του.

Steki_Politismou

Στέκια Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ

Τα πολιτιστικά στέκια της ΚΝΕ αποτελούν πραγματική ανάσα πολιτισμού για την νεολαία. Το 2015 ιδρύθηκε το πρώτο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας στην καρδιά του κέντρου της Αθήνας, το Στέκι “Μάνος Λοΐζος”. Σήμερα λειτουργούν πολιτιστικά στέκια στον Πειραιά, το Μενίδι, την Καισαριανή, την Θεσσαλονίκη και την Καλαμάτα.

Steki_Politismou

Το πρόγραμμα των Στεκιών μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων περιλαμβάνει δωρεάν καλλιτεχνικά μαθήματα, πολιτιστικές ομάδες και εργαστήρια. Τα Στέκια Πολιτισμού της ΚΝΕ παρέχουν τον χώρο τους και τον εξοπλισμό τους σε κάθε νέο που ασχολείται με την τέχνη για να δημιουργήσει και να προβάλλει το έργο του.

Steki_Politismou

Με ισχυρό ΚΚΕ κάνουμε την “υπέρβαση”!

Η ΚΝΕ με την παρέμβασή της πρωτοστάτει ώστε νέοι καλλιτέχνες και δημιουργοί να μπουν στην πάλη “ακύρωσης” αυτής της πολιτικής, να παλέψουν συλλογικά και οργανωμένα για σύγχρονα δικαιώματα στην εργασία και την δημιουργία
Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ με δεκάδες ερωτήσεις στην Βουλή, ανακοινώσεις, εκδηλώσεις και δραστηριότητες, ακόμα περισσότερο με την μαχητική αγωνιστική στάση των κομμουνιστών στους συλλογικούς φορείς των καλλιτεχνών σε χώρους σπουδών και κλάδους δουλειάς παλεύουν για να μην δεχτούν οι καλλιτέχνες συνθήκες που υποτιμούν την δουλειά τους, που υποτιμούν το καλλιτεχνικό έργο που καταλήγει στο κοινό τους, δηλαδή σε όλο το λαό!
Αυτή η δράση πρέπει να δυναμώσει και στις βουλευτικές εκλογές στις 21 Μαΐου, με δυνατό ΚΚΕ! Να γίνουν και μέσα στη Βουλή περισσότερες οι φωνές που διεκδικούν, μάχονται και βάζουν εμπόδια στους σχεδιασμούς των αντιλαϊκών κυβερνήσεων.

#ΤΩΡΑ_ΚΚΕ