Skip to content
Enarksi

Για την ισοτιμία και χειραφέτηση της γυναίκας


Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ παλεύουμε για να σπάσει ο “φαύλος κύκλος” της εκμετάλλευσης και καταπίεσης της γυναίκας! Πρωταγωνιστούμε στο δρόμο του αγώνα για την ισοτιμία και τη χειραφέτησή της.

Enarksi

Κάθε γυναίκα μπορεί να σκεφτεί διαφορετικά τη ζωή της, τις προσωπικές επιλογές στην στάση και τη δράση της, κάνοντας μια κρίσιμη και αποφασιστική για το μέλλον της επιλογή: Να δείξει εμπιστοσύνη στο σύνθημα που γεννήθηκε μέσα στις καθημερινές μάχες ότι “μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό στο δρόμο της ανατροπής με δυνατό ΚΚΕ.”

Enarksi

Σε αυτό το δρόμο κάθε γυναίκα μπορεί να αντλήσει αυτοπεποίθηση, δύναμη, ελπίδα για να αλλάξει ριζικά η ζωή μας!

Γιατί τον 21ο αιώνα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις με βάση την πρόοδο της επιστήμης, της τεχνολογίας, της παραγωγικότητας ώστε κάθε γυναίκα να ζει χειραφετημένη.

 • Χωρίς να εξαρτάται η πορεία της στην εργασία, η δημιουργία οικογένειας από οικονομικούς, κοινωνικούς παράγοντες κι εμπόδια.
 • Χωρίς να εξαρτάται από το σύζυγο, το σύντροφο, το οικογενειακό γενικά περιβάλλον.
 • Χωρίς να εγκλωβίζεται σε παθογόνες διαπροσωπικές σχέσεις.

Για το ΚΚΕ και την ΚΝΕ η χειραφέτηση της γυναίκας βρίσκεται στο δρόμο του αγώνα, της διεκδίκησης των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών της με πρώτο και αδιαπραγμάτευτο το καθολικό δικαίωμα στην εργασία.

Το ΚΚΕ διεκδικεί μαχητικά, μέσα και έξω από τη Βουλή, το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα στην μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες και όλους στο αντικείμενο ειδίκευσης και με δυνατότητα δωρεάν επανειδίκευσης. Μάχεται για πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, με σταθερό ωράριο, μείωση του εργάσιμου χρόνου και αυξήσεις στους μισθούς, με μέτρα προστασίας της μητρότητας, του γυναικείου οργανισμού, αξιοπρεπείς συντάξεις. Ώστε με τη δραστηριότητά μας να συμβάλουμε δημιουργικά στην κοινωνική πρόοδο.

Τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όσο και ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ μιλούν για «ισότητα των φύλων» και «ίσες ευκαιρίες» αλλά αξιοποιούν τις διακρίσεις σε βάρος της γυναίκας για την ένταση της εκμετάλλευσης. Στηρίζουν την καθιέρωση των ευέλικτων μορφών εργασίας όπως η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, τα ωράρια λάστιχο, η τηλεργασία.

Stoixeia_A_Anergia-01

52,7%

των γυναικών εργάζονται
(ηλικιακή κατηγορία 20-64 ετών)

Stoixeia_A_Exoun_Paidi-02

58,4%

των γυναικών με παιδιά μέχρι 6 ετών εργάζονται (ηλικιακή κατηγορία 25-54 ετών)

Stoixeia_A_Meriki_Apasxolisi-03

54,85%

γυναίκες στο σύνολο των μερικώς απασχολούμενων

Stoixeia_A_Meiomenos_Xronos-04

33,64%

των μισθωτών γυναικών του ιδιωτικού τομέα εργάζονται με μειωμένο ημερήσιο ωράριο, ενώ στους άντρες μισθωτούς το ποσοστό είναι 24,62%

Χωρίζει άβυσσος τις προτάσεις του ΚΚΕ για την θέση της γυναίκας στην κοινωνική ζωή και δράση από τις απόψεις και πολιτικές πρακτικές τόσο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και άλλων που διαγωνίζονται ποιος θα αναλάβει το τιμόνι της αστικής διακυβέρνησης ή θα παίξει ρόλο μπαλαντέρ σε αυτή.
Υπερηφανεύονται για το πόσες γυναίκες είναι στα ψηφοδέλτιά τους -δε σημαίνει ότι θα εκλεγούν κιόλας- για να κρύψουν ότι επιδιώκουν να πολλαπλασιαστούν οι γυναίκες που θα παίξουν ηγετικό ρόλο στα “αντιλαϊκά έργα και ημέρες” της επόμενης κυβέρνησης.
Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνουν τα παραδείγματα γυναικών Υπουργών, Υφυπουργών, ακόμα και της ΠτΔ, γυναικών που το τελευταίο διάστημα βρίσκονται στην επικαιρότητα πχ Καϊλή, Σπυράκη κ.ά., γυναικών που δεσμεύονται στα επιχειρηματικά συμφέροντα, στο διαφθορείο της ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, δίνοντας “άρωμα γυναίκας” στο σκληρό πρόσωπο της σημερινής, της καπιταλιστικής εξουσίας.

ypourges

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ έχουμε πρότυπα τις γυναίκες που:

 • Παλεύουν ασυμβίβαστα ενάντια στα κοινωνικά στερεότυπα και στις πατριαρχικές αντιλήψεις, που επιδρούν ακόμα και στην επιλογή επαγγέλματος ή στην επαγγελματική εξέλιξη
 • Παλεύουν για να υπερασπιστούν τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες στο χώρο δουλειάς απέναντι στην εργοδοτική βία και ασυδοσία, που φτάνει μέχρι τη σεξουαλική παρενόχληση, την απόλυση εγκύων, τους εκβιασμούς να αναβάλουν τη δημιουργία οικογένειας.
 • Παλεύουν στα πανεπιστήμια και τα σχολεία για να δυναμώσει η αλληλεγγύη, ο αλληλοσεβασμός, ο κοινός αγώνας ανδρών και γυναικών, κόντρα στις σάπιες αξίες του ατομισμού, του ανταγωνισμού, της ατομικής αλαζονείας.
 • Παλεύουν ενάντια στην εμπορευματοποίηση της σεξουαλικότητας, του σώματος, κάθε πλευράς της κοινωνικής ζωής. Διεκδικούν την αναγκαία οικονομική, κοινωνική, ψυχολογική στήριξη για να ξεφύγουν γυναίκες, άντρες και παιδιά από τα δίχτυα των επίσημων και «ανεπίσημων» κυκλωμάτων της πορνείας.
 • Χτίζουν ασπίδα προστασίας σε κάθε νέα και νέο που βιώνει την κοινωνική απομόνωση και τις διακρίσεις λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού ή άλλων προσωπικών γνωρισμάτων της σεξουαλικότητας.
 • Δεν εξαρτούν την πορεία τους στην εργασία, στην κοινωνική ζωή και δράση από τη στάση του ερωτικού συντρόφου ή συζύγου τους.
 • Παλεύουν για το καλύτερο για τα παιδιά τους, απορρίπτοντας τη λογική του μικρότερου κακού. Θέλουν τα παιδιά τους να μεγαλώσουν σε μια μεγάλη αγκαλιά συναγωνιστών και συναγωνιστριών που μάχονται για ένα κόσμο απελευθερωμένο από τα δεσμά της εκμετάλλευσης και καταπίεσης. Παλεύουν για ένα πολιτισμό του μέλλοντος απαλλαγμένο από τον ατομισμό.
 • Δίνουν καθημερινά μικρές νίκες απέναντι στην απογοήτευση και είναι “η ψυχή τους πάντα ψυχή μαχήτριας” σε κάθε πεδίο της ζωής.
Mathitries

Για τη φοιτήτρια και τη μαθήτρια


Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ παλεύουν και διεκδικούν όλες τις προϋποθέσεις που θα εξασφαλίζουν σε μία γυναίκα να είναι ανεξάρτητη και χειραφετημένη οικονομικά, κοινωνικά, συναισθηματικά!
Για αυτό και παλεύει για ένα σχολείο και πανεπιστήμιο πραγματικά δημόσιο και δωρεάν ώστε κάθε κοπέλα να μπορεί να απολαμβάνει τα σύγχρονα δικαιώματα στη μόρφωση, χωρίς τους ταξικούς, κοινωνικούς φραγμούς του σημερινού σχολείου και πανεπιστημίου, στην πρόσβαση της επιστημονικής γνώσης. 

Οι νέες και η νέοι έχουν ανάγκη από ένα σχολείο που από τα πρώτα τους βήματα θα τους δίνει τα απαραίτητα εφόδια για την πορεία της ζωής τους. Που θα τους μορφώνει ολόπλευρα και ισότιμα, θα τους διαπαιδαγωγεί με τις αξίες της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης. Με δικαίωμα όλων στον πολιτισμό και τον αθλητισμό, για να ανοίγουν οι ορίζοντες της σκέψης, να αναπτύσσεται πολύπλευρα η προσωπικότητα. Θα διδάσκει την ανάπτυξη σχέσεων με κριτήριο το σεβασμό για το άλλο φύλο, συνολικά την ανθρώπινη ζωή.
Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ πρωτοστατούν στον αγώνα για να είναι το πτυχίο η μοναδική προϋπόθεση για πρόσβαση στο επάγγελμα που σπουδάζουν, για να έχουν τα αναγκαία επιστημονικά εφόδια και γνώσεις για να τις προσφέρουν στην κοινωνία. Θα δίνει τα αναγκαία «εργαλεία» σε κάθε επιστήμονα για να «ξεκλειδώνει» τις δυνατότητές του, να μπορεί να αναπτύσσει πολύπλευρα την προσωπικότητά του και την επιστημονική του γνώση.

Φοιτητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ανά τομέα και φύλο (2018-2019):

Stoixeia_B_Anthropistikes-01-01

Ανθρωπιστικές Επιστήμες, Τέχνη

Stoixeia_B_Nosileutiki-02

Νοσηλευτική, Διαιτολογία, Εργοθεραπεία

Stoixeia_B_Pliroforiki-03

Πληροφορική

Stoixeia_B_Mathimatika-04

Μαθηματικά και Μηχανική

Ενάντια στην αντιδραστικοποίηση και την οπισθοδρόμηση, που φτάνει να αμφισβητεί το δικαίωμα στην άμβλωση!

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ παλεύουμε για το δικαίωμα και την ελευθερία κάθε γυναίκας στη δωρεάν κι ασφαλή άμβλωση, στην αντισύλληψη, στη σεξουαλική αγωγή, με την αναγκαία επιστημονική, κοινωνική στήριξη και προστασία της αναπαραγωγικής υγείας. Για να είναι ουσιαστική η όποια ατομική επιλογή!
Αντιπαλεύουμε την πολιτική τόσο της ΝΔ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και άλλων πολιτικών δυνάμεων που υποκριτικά υποστηρίζουν τη λεγόμενη “αυτοδιάθεση του σώματος” και διαστρεβλώνουν την έννοια της πραγματικής ελευθερίας, για να κρυφτούν τα οικονομικά, κοινωνικά εμπόδια που συναντά μια κοπέλα.

 • Η άμβλωση στην Ελλάδα κοστίζει 400-700 ευρώ στις ιδιωτικές κλινικές!
 • Τα αντισυλληπτικά χάπια δεν συνταγογραφούνται, εκτός από περιπτώσεις παθήσεων.

Κοινός παρονομαστής όλων των αστικών κρατών παραμένει η πολιτική που λογαριάζει την αναπαραγωγική υγεία των γυναικών ως «κόστος» για το κράτος και πεδίο για κερδοφόρες επενδύσεις των επιχειρηματικών κολοσσών.

Amblosi

Από την πρώτη κιόλας στιγμή η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) οργάνωσε κινητοποίηση καταδίκης από κοινού με Φοιτητικούς Συλλόγους στην αμερικάνικη πρεσβεία  ενάντια στην επικίνδυνη και οπισθοδρομική απόφαση  απαγόρευσης των αμβλώσεων του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.

Ας σκεφτούμε ποια ελευθερία έχουν σήμερα οι νέες και οι νέοι να επιλέξουν να μείνουν σε δικό τους σπίτι, να δημιουργήσουν οικογένεια, όταν:

 • Το 36,1% των νέων ζευγαριών δεν καλύπτουν τις οικονομικές υποχρεώσεις.
 • Το 35,9% των νέων έως 29 ετών δίνει πάνω από το 40% του εισοδήματός τους για στέγαση.
 • Το 53,1% των νέων ζευγαριών δεν μπορούσαν να πάνε ούτε 1 εβδομάδα διακοπές.
 • Το 17,1% αδυνατούν να βάλουν θέρμανση.
 • Το 28,9% δεν μπορούν να βγουν με φίλους, να ψυχαγωγηθούν.
 • Όταν ένα ζευγάρι αναγκάζεται να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για τον προγεννητικό έλεγχο, για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
 • Από τις περίπου 55 μονάδες ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και τράπεζες κρυοσυντήρησης, μόνο οι 7 λειτουργούν στα δημόσια νοσοκομεία.
 • Κάθε προσπάθεια εξωσωματικής κοστίζει περίπου 3000 ευρώ, ενώ πανάκριβα είναι και τα απαιτούμενα φάρμακα, ενώ ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει ένα μικρό τους μέρος.

Ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα

Placeholder for media element. Click to show the media. - Ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα

Το ΚΚΕ διεκδικεί σύγχρονη, ασφαλή και φθηνή στέγη για κάθε νέα και νέο, είτε είναι σε συμβίωση, είτε όχι. Έχει καταθέσει προτάσεις που απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ, με την ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, για να καλύπτονται από το κράτος όλες οι εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου, ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, του τοκετού, με την ολόπλευρη στήριξη της νέας μητέρας και του νεογνού, στα πλαίσια ενός δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας. Χωρίς καμία επιχειρηματική δράση. Ένα σύστημα Υγείας, με έμφαση στην πρόληψη και στηριγμένο σε ένα δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με όλες τις ειδικότητες, ώστε έγκαιρα να αντιμετωπίζονται οι παράγοντες που επιδρούν στη γονιμότητα γυναικών και ανδρών, ανάμεσά τους και οι επιβαρυντικοί παράγοντες των συνθηκών εργασίας, με μέτρα υγείας και ασφάλειας. Τέτοια σύνθετα ζητήματα απαιτούν επιστημονική, κοινωνική έρευνα, διεπιστημονική συνεργασία.

Για τη βία κατά των γυναικών

Το ΚΚΕ παλεύει για να σπάσει ο “φαύλος κύκλος” της εκμετάλλευσης, της πολύμορφης βίας και των διακρίσεων σε βάρος της γυναίκας, των παιδιών.
Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ δίνουν όλες τους τις δυνάμεις στον αγώνα ενάντια στη γενεσιουργό μορφή βίας, το καπιταλιστικό σύστημα, που παράγει όλες τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που γεννούν τους δράστες-τέρατα και αφήνουν τις γυναίκες εκτεθειμένες και απροστάτευτες στα αποτρόπαια και φρικιαστικά εγκλήματα, στη σεξουαλική βία και κακοποίηση, που φτάνει μέχρι τη γυναικοκτονία.

Σε αυτό το δρόμο η κάθε γυναίκα μπορεί να βρει το θάρρος, την αντοχή, τη δύναμη να παλέψει μαχητικά για να αλλάξει τη ζωή της!

Ekdilosi_Gynaika

Δίνουμε το βήμα και απλώνουμε το χέρι μας στις οικογένειες των δολοφονημένων γυναικών! Στηρίζουμε ολόψυχα την ανάγκη οικονομικής, νομικής, συμβουλευτικής στήριξής τους από το κράτος.
Το ΚΚΕ τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της αυστηροποίησης του ποινικού πλαισίου και της ποινικής μεταχείρισης των εγκλημάτων βίας κατά των γυναικών, με άξονα το κίνητρο του δράστη. Καταδικάζει κατηγορηματικά κάθε φαινόμενο ατιμωρησίας ή προσπάθειας να πέσουν στα “μαλακά” οι δράστες τέτοιων απεχθών εγκλημάτων. Ταυτόχρονα, διεκδικεί σε κάθε χώρο, μέτρα ουσιαστικής πρόληψης και προστασίας των κακοποιημένων γυναικών, των παιδιών, των οικογενειών των θυμάτων.
Γι' αυτό αντιπαλεύει την πολιτική όλων των κυβερνήσεων, που έχουν κρατήσει υποστελεχωμένα τα ελάχιστα συμβουλευτικά κέντρα και τους ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών, χωρίς μόνιμο προσωπικό, ενώ η σχετική ευρωπαϊκή χρηματοδότηση είναι με ημερομηνία λήξης!

Stoixeia_C_Ksenones_Filoksenias-01

44 Συμβουλευτικά Κέντρα και 19 ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών ΜΟΝΟ και μάλιστα με ημερομηνία λήξης!

Stoixeia_C_Paidopsixiatriki-02

2 αυτόνομες μονάδες παιδοψυχιατρικής υγιεινής στην Αττική ΜΟΝΟ. Δεν υπάρχει εξειδικευμένο δημόσιο και δωρεάν κέντρο για τη θεραπεία τραύματος!

Stoixeia_C_Sxolikoi_Psyxologoi-03

1707 μόνιμοι ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί ΜΟΝΟ στις 13.888 σχολικές μονάδες πανελλαδικά!

Δίχτυ ασφαλείας δεν είναι οι διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη για τη βία και την παρενόχληση στο χώρο δουλειάς, που ψήφισαν όχι μόνο η ΝΔ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ. Η ευαισθησία τους δεν αφορά κυρίως την προστασία των εργαζομένων από την εργοδοτική βία και τρομοκρατία, αλλά τον περιορισμό του κόστους για τις επιχειρήσεις. Όπως λένε η βία και η παρενόχληση “είναι ασυμβίβαστες με την προώθηση βιώσιμων επιχειρήσεων”!
Υπεύθυνος για τα αναγκαία μέτρα πρόληψης και προστασίας ορίζεται ο εργοδότης, δηλαδή αυτός που από τη θέση του μπορεί και να ασκήσει βία, ακόμα και σεξουαλική παρενόχληση!
Μέχρι τέλη 2021 έγιναν 97 καταγγελίες, εκ των οποίων οι 13 αφορούσαν σεξουαλική παρενόχληση. Στην πλειοψηφία τους αφορούσαν στον εργοδότη ή κάποιο διευθυντικό στέλεχος. Δεν υπήρξε καμία κύρωση! Οι καταγγελόμενοι εργοδότες “την έβγαλαν καθαρή” και η “μηδενική ανοχή”, μεταφράστηκε στην πράξη, σε κάλυψη της εργοδοτικής βίας και ασυδοσίας.
Η συμμετοχή στον συλλογικό αγώνα, αποτελεί πηγή έμπνευσης για αγωνιστική και ανυπότακτη στάση, σε όλα τα πεδία της ζωής, και στις διαπροσωπικές σχέσεις. Στον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας χτίζουμε πραγματική ασπίδα προστασίας απέναντι στην πολύμορφη βία, τις κοινωνικές διακρίσεις. Το ΚΚΕ δίνει όλες του τις δυνάμεις στον κοινό αγώνα αντρών και γυναικών, με βάση τα κοινά εργατικά, λαϊκά συμφέροντα απέναντι στον κοινό αντίπαλο, την εξουσία του κεφαλαίου. Μέσα στον κοινό αγώνα όλων, γίνονται “μάθημα ζωής” οι αξίες της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης, ο αλληλοσεβασμός, κόντρα στην κοινωνική απομόνωση, την αλλοτρίωση, τον ρατσισμό.

Garufallo_Simaia

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ διεκδικούν:

 • Εκτεταµένο δίκτυο δηµόσιων και δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών και υποδοµών, συµβουλευτικών κέντρων, στελεχωµένων µε ειδικευµένο και µόνιµο προσωπικό, χωρίς ιδιώτες και ΜΚΟ. Γενναία χρηµατοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισµό.
 • Δηµιουργία ενός δηµόσιου και δωρεάν δικτύου πρωτοβάθµιας φροντίδας υγείας και κοινωνικών υπηρεσιών µε επίκεντρο τη γειτονιά, που -εκτός των άλλων- θα καλύπτουν την ψυχική υγεία, τη συµβουλευτική ζεύγους και γονιών.
 • Στελέχωση των σχολείων και των σχολών µε το απαραίτητο επιστηµονικό προσωπικό (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί κ.λπ.), που έγκαιρα θα εντοπίζουν και θα αντιµετωπίζουν και τα φαινόµενα βίας και ενδοοικογενειακής βίας.
 • Ανάπτυξη ενιαίου φορέα παιδικής προστασίας, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με ανάπτυξη σύγχρονων δημόσιων δομών φιλοξενίας μαζί με την ουσιαστική στήριξη των θεσμών της τεκνοθεσίας και αναδοχής και πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων υπηρεσιών που εμπλέκονται στο θέμα της παιδικής προστασίας.
 • Να οργανωθούν ενηµερωτικά προγράµµατα σε σχολεία και σχολές, στους χώρους κατάρτισης από επιστηµονικούς, κρατικούς φορείς.
 • Εξασφάλιση από το κράτος έκτακτου επιδόματος στην κακοποιημένη γυναίκα, μέχρι να εξασφαλίσει μόνιμη και σταθερή εργασία, με σταθερό εισόδημα.

#ΤΩΡΑ_ΚΚΕ