Skip to content
Agkalia

Ενάντια στην κοινωνική απομόνωση trans, intersex και ομοφυλόφιλων ανθρώπων

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ απευθύνονται στον κάθε άνθρωπο που προβληματίζεται για το πώς μπορούμε να χτίσουμε ασπίδα προστασίας σε άτομα με ομόφυλο σεξουαλικό προσανατολισμό, σε trans και intersex, που βιώνουν απαράδεκτη συμπεριφορά ταπείνωσης, απομόνωσης, βίας στο οικογενειακό, σχολικό, εργασιακό, γενικότερο κοινωνικό περιβάλλον τους, που φθάνουν ακόμα και σε εγκληματικές πράξεις.
Το ΚΚΕ δίνει όλες του τις δυνάμεις ώστε κανένας άνθρωπος να μη βιώνει διακρίσεις, λόγω  φύλου, θρησκείας, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, σεξουαλικού προσανατολισμού και άλλων προσωπικών γνωρισμάτων της σεξουαλικότητας. Από θέση αρχής καταδικάζει χωρίς “ναι μεν αλλά” οποιαδήποτε ομοφοβική συμπεριφορά και πράξη.

Stoixeia_Bouli-01

Το ΚΚΕ είχε καταθέσει στην επιτροπή δεοντολογίας της Βουλής το 2016 πρόταση άρσης της ασυλίας του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Κ. Κατσίκη, για τον ομοφοβικό οχετό που εξαπέλυσε. Στην αντίστοιχη ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ καταψήφισαν την άρση ασυλίας του βουλευτή!

Stoixeia_Protaseis-02

Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στη Βουλή, όπως η αυστηροποίηση των ποινών για τους δράστες σεξιστικών, ομοφοβικών επιθέσεων τόσο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όσο και επί κυβέρνησης ΝΔ.

Stoixeia_Klironomika-03

Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που είπε να αλλάξει ο αστικός κώδικας για να ρυθμίζονται διαφορετικά τα κληρονομικά και συνταξιοδοτικά θέματα και για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Stoixeia_Diakriseis-04

Ψήφισε στη συνταγματική αναθεώρηση την αλλαγή του άρθρου 5 για τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.

Zack

Το ΚΚΕ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στη Βουλή για την προστασία κάθε ανθρώπου από απαράδεκτες διακρίσεις, με κριτήριο τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου. Τις καταθέσαμε και στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Συνεχίζουμε σταθερά να διεκδικούμε την υλοποίησή τους.

Siopi

Ταυτόχρονα, τα μέλη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ παίρνουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες μέσα στο κίνημα: στους φοιτητικούς συλλόγους, στα εργατικά σωματεία, στα μαθητικά συμβούλια, καταγγέλλοντας απαράδεκτα περιστατικά πολύμορφης βίας και διακρίσεων.

Prostasia

Αναγνωρίζουμε την ανάγκη να καλλιεργηθεί ο σεβασμός, η αλληλεγγύη, η συλλογικότητα. Γι’ αυτό και διεκδικούμε αντίστοιχα κατάλληλα προγράμματα σε σχολεία, σε σχολές, άλλους χώρους νεολαίας, με προσλήψεις ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών σε σχολεία και κοινωνικές υπηρεσίες για την ουσιαστική στήριξη κάθε νέας και νέου.

Bia

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ παλεύουμε καθημερινά ώστε κανένας να μην αποκλείεται από τα σύγχρονα κοινωνικά δικαιώματα στη μόρφωση, την υγεία, τη σταθερή δουλειά, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με γενική μείωση του εργάσιμου χρόνου για να υπάρχει δημιουργικός ελεύθερος χρόνος. Αυτή είναι η βάση για να ανθίσουν και τα ατομικά δικαιώματα.

Bia

Αυτός ο αγώνας είναι ο πραγματικός κυματοθραύστης κάθε απαράδεκτης συμπεριφοράς και βίας σε ατομικό επίπεδο, κόντρα στις σάπιες αξίες του ατομισμού, του ανταγωνισμού, του εγωιστικού τρόπου ζωής, της ατομικής αλαζονείας, που καλλιεργεί το σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης, της καταπίεσης, των κοινωνικών διακρίσεων.

Bia

Τι λέει το ΚΚΕ για το σύμφωνο συμβίωσης και τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών;


Το ΚΚΕ υποστηρίζει κάθε πρόταση που εξασφαλίζει την ισότιμη, ελεύθερη συμβίωση και όχι τη μία ή την άλλη μορφή γάμου ως «οικονομική σχέση» τόσο για ομόφυλα, όσο και για ετερόφυλα ζευγάρια. Είναι δικαίωμα κάθε ανθρώπου, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού και άλλων προσωπικών γνωρισμάτων της σεξουαλικότητας, να έχει ελευθερία στην επιλογή συντρόφου, χωρίς οικονομικούς και κοινωνικούς καταναγκασμούς, για όσο διαρκεί αυτή η επιλογή.
Το KKE δε συμβιβάζεται να εξαρτάται η ζωή, τα δικαιώματα, η οικονομική κατάσταση ενός ανθρώπου από έναν άλλον, έτσι όπως προβλέπεται και από το Σύμφωνο Συμβίωσης και από τον πολιτικό ή θρησκευτικό γάμο. Γι’ αυτό, εξάλλου, δεν είχε υποστηρίξει το Σύμφωνο Συμβίωσης τόσο για τα ετερόφυλα, όσο και για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Οι ανάγκες στην εργασία, στην υγεία, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στην παιδεία, στην κοινωνική ασφάλιση θα έπρεπε να αποτελούν κατοχυρωμένα δικαιώματα για κάθε άνθρωπο από τη στιγμή που γεννιέται, ανεξάρτητα αν είναι σε σχέση ή όχι, αν είναι παντρεμένος ή όχι, αν έχει ομόφυλο ή ετερόφυλο σεξουαλικό προσανατολισμό.
Δε γίνεται τέτοιου είδους δικαιώματα να συνδέονται με τον θεσμό του γάμου, όπως στηρίζουν όλα τα κόμματα ή ακόμα και με το Σύμφωνο Συμβίωσης, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τον 21ο αιώνα, οι διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων, οι συναισθηματικές, οι ερωτικές, η απόφαση για συμβίωση δεν πρέπει να στηρίζονται σε καταναγκαστικούς όρους και θεσμούς, με οικονομικά ή άλλα κοινωνικά κριτήρια που είναι περασμένων εποχών.
Το ΚΚΕ προτείνει μια σειρά ζητήματα συμβίωσης, η ενημέρωση σχετικά με ιατρικά ζητήματα, άλλα ζητήματα τα οποία κάθε ζευγάρι επιλέγει, να ρυθμίζονται με απλές συμβολαιογραφικές πράξεις, όπως γίνεται με τα κληρονομικά. Έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για επίδομα στέγασης για όλους, για μείωση των επιτοκίων σε στεγαστικά δάνεια για κάθε νέο και νέα που θέλει να αποκτήσει σπίτι, ανεξάρτητα αν είναι σε γάμο, συμβίωση ή όχι.
Αυτά τα μέτρα τα έχουμε ανάγκη σήμερα, ώστε κάθε νέος άνθρωπος να στέκεται ανεξάρτητος οικονομικά, κοινωνικά, πραγματικά ελεύθερος να ερωτευτεί, να επιλέξει σύντροφο, να δημιουργήσει ισότιμες και ουσιαστικές διαπροσωπικές, ερωτικές σχέσεις.

Κυβερνητικά κόμματα και δήθεν προοδευτικές δυνάμεις προσπαθούν να τα παραπέμψουν στη “Δευτέρα Παρουσία” για να συνεχίζεται η “κανονικότητα” της οικονομικής, κοινωνικής εξάρτησης ενός ατόμου από ένα άλλο, από το οικογενειακό περιβάλλον.
Γι’ αυτό το ΚΚΕ και η ΚΝΕ υποστηρίζουμε την πλήρη απελευθέρωση της συμβίωσης από κάθε οικονομικό και κοινωνικό καταναγκασμό και όχι την επέκτασή του και σε ομόφυλα ζευγάρια.
Είμαστε υπέρ της νομικής κατοχύρωσης των υποχρεώσεων των γονιών προς τα παιδιά, βέβαια σε συνδυασμό με διευρυμένες, δωρεάν και αναβαθμισμένες κρατικές κοινωνικές υπηρεσίες για την προστασία των παιδιών, επομένως και για την κοινωνική στήριξη της μητρότητας/πατρότητας. Αυτές είναι οι κοινωνικές προϋποθέσεις για να ρυθμιστούν ουσιαστικά και οι σχέσεις των παιδιών με ανθρώπους που δεν ασκούν τη γονική μέριμνα, όπως στις περιπτώσεις των διαζευγμένων ζευγαριών με παιδιά, που στη συνέχεια κάνουν δεύτερο γάμο, των μεμονωμένων ατόμων με θετά ή ανάδοχα τέκνα, που στη συνέχεια κάνουν σχέση, των ομόφυλων ζευγαριών, που ένας από τους δύο μπορεί να είναι φυσικός ή θετός γονέας

Για την ολόπλευρη προστασία των trans και intersex ατόμων

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλη

Placeholder for media element. Click to show the media. - Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλη

Το ΚΚΕ υποστηρίζει το δικαίωμα ενός trans ατόμου στην αλλαγή του αναγραφόμενου φύλου του στα νομικά του έγγραφα, δηλαδή για τις περιπτώσεις εκείνες που ένα άτομο βιώνει έντονη εσωτερική σύγκρουση ανάμεσα στα βιολογικά χαρακτηριστικά του φύλου του και στο φύλο που νιώθει ότι ανήκει.
Αυτή, όμως, η προσωπική επιλογή, για να έχει ουσιαστικό και όχι τυπικό χαρακτήρα, χρειάζεται να βασίζεται στη δωρεάν επιστημονική, κοινωνική στήριξη του ατόμου, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτή την ασυμβατότητα προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, χωρίς να είναι απαραίτητη η ιατρική επέμβαση.
Υποστηρίζουμε την ανάγκη να στηριχτεί με ουσιαστικό τρόπο η ατομική απόφαση κάθε intersex παιδιού με ελεύθερη συναίνεση να προχωρήσει στην ολική ή μερική αλλαγή των χαρακτηριστικών φύλου, χωρίς να υφίσταται τραυματικές εμπειρίες, κυρίως το ίδιο, αλλά και η οικογένειά του. Με αυτές τις προϋποθέσεις μπορεί η αντίστοιχη απόφαση του ειρηνοδικείου να βασίζεται στη γνωμάτευση με κριτήριο το συμφέρον του παιδιού!
Τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ απέρριψαν αυτές τις προτάσεις στο όνομα μάλιστα της “ατομικής ελευθερίας”! Πάνω σε αυτή την αντιδραστική λογική τα trans άτομα στερούνται δωρεάν συμβουλευτικής στήριξης από εξειδικευμένες δομές. Ταυτόχρονα, αποτέλεσε το άλλοθι της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ για να κόψει την ασφαλιστική κάλυψη εξειδικευμένων ορμονοθεραπειών σε trans άτομα.
Όλα αυτά γιατί η πολιτική όλων των αστικών κυβερνήσεων λογαριάζει ως “κόστος” για το κράτος τις απαραίτητες δημόσιες και δωρεάν δομές και υπηρεσίες. Και σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα, το αστικό κράτος ανοίγει διάπλατα τον δρόμο της εμπορευματοποίησης της υγείας, για να κάνουν business τα αντίστοιχα ιδιωτικά μεγαθήρια στον τομέα της Υγείας με την αγωνία και τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων.

#ΤΩΡΑ_ΚΚΕ