Skip to content
Aithousa_1

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ λένε το αυτονόητο:

Στο σχολείο θα έπρεπε να μορφωνόμαστε ολόπλευρα, να ανακαλύπτουμε και να εξελίσσουμε τις κλίσεις και τα ταλέντα μας, να δημιουργούμε, να ονειρευόμαστε την προοπτική και το μέλλον μας, να αισθανόμαστε ελεύθεροι και γεμάτοι, να δημιουργούμε! Το σχολείο θα έπρεπε να παίρνει μέτρα για να μη μένει κανένας νέος άνθρωπος πίσω στη μόρφωση, στην καλλιέργεια των ενδιαφερόντων του, λόγω οικονομικών ή κοινωνικών δυσκολιών. Με απλά λόγια; Η καθεμία και ο καθένας από μας να ξεχωρίζει γι’ αυτό που είναι και όχι γι’ αυτά που έχει…

Sygxrona_Ergastiria

Το ΚΚΕ έχει θέσεις, προτάσεις και πρόγραμμα διακυβέρνησης και εξουσίας με κριτήριο τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας, έχει πρόταση σε σύγκρουση με τη δικτατορία των λίγων, της ολιγαρχίας του πλούτου.
Γι’ αυτό, το πρόγραμμα του ΚΚΕ βάζει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και γι’ αυτό δεν θεωρεί περιττό κανέναν. Απαγορεύει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, καταργώντας τις ανισότητες πρόσβασης στη μόρφωση.

Sygxrona_Ergastiria

Έτσι, καταργεί την επιχειρηματική δράση στην εκπαίδευση, διαμορφώνοντας ένα σχολείο εντελώς διαφορετικό από το σημερινό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, με σύγχρονες υποδομές, εργαστήρια, βιβλία, καθηγητές, που θα μορφώνουν ισότιμα όλους τους μαθητές, χωρίς διακρίσεις.

Sygxrona_Ergastiria

Υπάρχουν όλες οι δυνατότητες, τον 21ο αιώνα:

 • Να έχουμε όλους τους εκπαιδευτικούς που χρειαζόμαστε.
 • Να έχουν όλα τα σχολεία τις απαραίτητες υποδομές και εργαστήρια (βλ. εργαστήρια, βιβλιοθήκες, εργαστήριο υπολογιστών και νέων τεχνολογιών, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων για εκδηλώσεις, θεατρική αγωγή, αίθουσες μουσικής, γυμναστήριο κτλ.).
 • Να έχουν όλα τα σχολεία την απαραίτητη χρηματοδότηση και να μην τους λείπει τίποτα, ώστε να μπορούν οι μαθητές κάθε σχολείου να πηγαίνουν εκπαιδευτικές επισκέψεις, εκδρομές κτλ.
 • Όλοι να παρακολουθούμε πρόγραμμα μαθημάτων που από την πρώτη μέχρι την τελευταία τάξη θα έχει ενότητα και συνέχεια, για να μας βοηθά να αφομοιώνουμε σταδιακά υψηλότερα επίπεδα γνώσης.
 • Όλοι να ερχόμαστε σε επαφή με τις Τέχνες, τον Πολιτισμό, τις Επιστήμες και τον Αθλητισμό, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα όλους τους τρόπους και τις υποδομές για να μπορούμε να ασχοληθούμε με αυτά ουσιαστικά.
Studying_Cool_Kids

Το ΚΚΕ αναγνωρίζει την ανάγκη σήμερα, όλοι οι μαθητές, ανεξάρτητα από το επάγγελμα που θα ακολουθήσουν, να αποκτούν τις γνώσεις που αποτελούν το απαραίτητο υπόβαθρο για να μπορούν να προσεγγίζουν τον πλούτο που έχει κατακτήσει η ανθρωπότητα, να κατανοούμε, να ερμηνεύουμε τη φύση, τον κόσμο που ζούμε και την κοινωνική εξέλιξη.

Γι’ αυτό και το ΚΚΕ και η ΚΝΕ στηρίζουν διαχρονικά τα αυτονόητα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας:

 • Να καταργηθεί η Τράπεζα Θεμάτων και η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.
 • Δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία σε όλα τα σχολεία για όλα τα μαθήματα και για όσους το έχουν ανάγκη.
 • Μείωση των τιμών στα κυλικεία και δωρεάν γεύμα ή σνακ για όλους με ευθύνη και χρηματοδότηση του Υπουργείου Παιδείας.
 • Κανένα σχολείο χωρίς θέρμανση και ρεύμα. Ούτε ευρώ από την τσέπη μας! Οι γονείς μας πληρώνουν ήδη φόρους για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία.
 • Κανένα παιδί να μη χάσει εκδρομή για οικονομικούς λόγους. Στήριξη με ευθύνη του Υπ. Παιδείας και Τουρισμού.

 • Κάλυψη των κενών θέσεων καθηγητών, με μόνιμους εκπαιδευτικούς, που θα εργάζονται με πλήρη δικαιώματα.

 • Αναβάθμιση και βιβλία στα ΕΠΑΛ και στα Καλλιτεχνικά-Μουσικά Σχολεία.

 • Επαναφορά και αναβάθμιση των καλλιτεχνικών μαθημάτων στα σχολεία. Επαναφορά του πανελλαδικώς εξεταζόμενου μαθήματος του σχεδίου στο Λύκειο.

 • Αναβάθμιση της μαθητείας στα ΕΠΑΛ, καμία καθυστέρηση στην πληρωμή των μαθητευόμενων. Το χαρτί-πτυχίο του ΕΠΑΛ να δίνει τη δυνατότητα για την άσκηση του επαγγέλματος.

 • Μέτρα αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής θωράκισης για όλα τα σχολεία.

 • Κανένα παιδί ποτέ ξανά μόνο του απέναντι στη βία και κακοποίηση. Ενημερωτικά προγράμματα και υποδομές στα σχολεία και τις γειτονιές μας, σε χώρους αθλητισμού, πολιτισμού από το κράτος και το Υπουργείο Παιδείας.

 • Πρόσληψη μόνιμων ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών και σχολικών γιατρών σε όλα τα σχολεία για να μπορούμε να απευθυνόμαστε και να στηριζόμαστε ολόπλευρα.

 • Σεξουαλική εκπαίδευση στα σχολεία, όχι απλά σε ένα “εργαστήριο δεξιοτήτων”.

Aithousa_2

Την τελευταία μόνο δεκαετία, με κυβερνήσεις να ανεβοκατεβαίνουν και υπουργούς Παιδείας να αλλάζουν, έχουν περάσει δεκάδες νέοι νόμοι για το σχολείο. Όλοι οι νόμοι ήρθαν -υποτίθεται- για να  το βελτιώσουν... 

Η ζωή και το σχολείο, όμως, δεν άλλαξαν, δεν καλυτέρευσαν, το αντίθετο. Ο ένας ήταν χειρότερος από τον άλλο. Ο ένας άφηνε ανεξόφλητους λογαριασμούς στον επόμενο...

2013

Εφαρμόζεται από το Υπ. Παιδείας (κυβέρνηση ΝΔ και ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ), η Τράπεζα Θεμάτων και αφήνει μετεξεταστέους το 40% των μαθητών.

2015

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εφαρμόζει παλιότερο κατασταλτικό νόμο και περνά από μαθητοδικεία αγωνιστές μαθητές.

2018

Ψηφίζεται ο Νόμος Γαβρόγλου (κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) μέσα στις διακοπές του Πάσχα, που ανάμεσα σε άλλα σταματούσε και τυπικά τη γενική παιδεία στη Β’ Λυκείου, μειώνοντας τα μαθήματα των Πανελλαδικών σε 4, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό και προβλέποντας 10 (!) μόνο επιλογές στο μηχανογραφικό!

2019-2022

Δύο σχολικές χρονιές με webex που …ξεχάσαμε κι ό,τι ξέραμε! Ψηφίστηκαν 4 νόμοι που περιλαμβάνουν ανάμεσα σε πολλά άλλα:

 • Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής
 • Επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων
 • Τα σχολεία να ψάχνουν χορηγούς για να καλύπτουν τα έξοδά τους
 • Συγχωνεύσεις τμημάτων εν μέσω πανδημίας...

2023

Η ΝΔ περνά νόμο που βαφτίζει “σχολική βία” τις καταλήψεις-αποχές των μαθητών, ενώ για την ουσία του κοινωνικού αυτού φαινομένου δεν παίρνει ουσιαστικά μέτρα (π.χ. πρόσληψη μόνιμων ειδικών στα σχολεία).

Δεν μπορούν να κρύψουν πως στα «κρίσιμα» και «σημαντικά», δεν έχουν διαφορές...

Kerameos

«Η Τράπεζα Θεμάτων είναι ένα εργαλείο».

Ν. Κεραμέως, υπ. Παιδείας της ΝΔ

Kedikoglou

«Η Τράπεζα Θεμάτων είναι εργαλείο βελτίωσης».

Σ. Κεδίκογλου, πρώην υφυπουργός Παιδείας της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, 
νυν υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Ανάμεσα σε όλα τα κόμματα του συστήματος υπάρχει ταύτιση στην ίδια πολιτική που θεωρεί τη ζωή, τη μόρφωση και το μέλλον μας κόστος.
Τα όποια χρήματα για την Παιδεία διοχετεύονται με κριτήριο το τι περισσεύει, τις προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων, των ΝΑΤΟϊκών πολεμικών εξοπλισμών και ποτέ τις δικές μας ανάγκες!

Stoixeia_Perikopes-01

-1,8 δισ. ευρώ

οι κρατικές δαπάνες για την Παιδεία τα τελευταία 11 χρόνια, με τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ).

Την ίδια στιγμή, ας σκεφτούμε, εν έτει 2023, πόσοι από εμάς έχουμε κάνει μάθημα σε σχολική αίθουσα ή εργαστήριο με σύγχρονες υποδομές;

Stoixeia_Kena-02

Κενά και ελλείψεις

ωρών και εκπαιδευτικών μέχρι την άνοιξη και όταν έρχεται καθηγητής είναι …φυσικός που κάνει βιολογία (!), αφού, με νόμους διαδοχικά των ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ στους καθηγητές ανατίθενται και άλλα μαθήματα για να “κουκουλωθούν” τα κενά.

Την ίδια στιγμή, κάθε χρόνο 2,7 δισ. ευρώ δίνονται από τις λαϊκές οικογένειες σε φροντιστήρια!

Stoixeia_Palia_Ktiria-03

55%

των σχολείων χτίστηκε την περίοδο 1955 με 1985! Γι’ αυτό βλέπουμε κάθε φορά που φυσάει να πέφτουν σοβάδες και κάθε φορά που βρέχει να πλημμυρίζουν.

Την ίδια στιγμή, όλες οι κυβερνήσεις, αντί να προχωρήσουν άμεσα σε ανέγερση νέων σχολείων και εκσυγχρονισμό των παλιών, έχουν γεμίσει κοντέινερς τα προαύλια όλης της χώρας!

Stoixeia_Kallitexnika-04

Καλλιτεχνικά μαθήματα

έχουν υποβαθμιστεί ή καταργηθεί (ακόμα και το σχέδιο που είναι πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα!). Αντίστοιχα, άλλα απαραίτητα μαθήματα όπως η φυσική αγωγή κ.ά.

Όλοι συμφωνούν με το ότι οι μαθητές δε χρειάζονται ολόπλευρη, σφαιρική γνώση, αλλά δεξιότητες, να μαθαίνεις ξανά και ξανά “κι από κάτι”. Γι’ αυτό και αλλάζουν συνεχώς την ύλη και τα προγράμματα…

Οι μαθητικοί αγώνες έκαναν και κάνουν το σχολείο καλύτερο!

2015

Παγώνει η Τράπεζα Θεμάτων μετά από ένα χρόνο εφαρμογής της.

2017

Αποσύρεται η προωθούμενη κατάργηση των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων.

2020-2022

Για τρία χρόνια καθυστερεί η εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων και κατακτώνται ορισμένα μέτρα υγειονομικής προστασίας στα σχολεία, με αφορμή την πανδημία.

2021-2022

Σε πάγο ο νόμος για περιορισμένες επιλογές στο μηχανογραφικό.

2023

Όλων των νεκρών γίναμε η φωνή, νίκησε ο αγώνας και όχι η σιωπή! Δε συγκαλύφθηκε το έγκλημα των Τεμπών.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια,
όποτε και όπου καλύφθηκαν κενά σε καθηγητές, καθαριότητα, υποδομές,
ήταν επειδή οι μαθητές κινητοποιήθηκαν!

Με τους μαθητικούς αγώνες τα τελευταία χρόνια:

 • Πάρθηκαν πίσω ή καθυστέρησαν ψηφισμένοι νόμοι.
 • Δόθηκε ζωή στο σχολείο.
 • Με τις αξίες της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης φάγανε πόρτα από τα σχολεία οι φασίστες.
 • Αποδείχθηκε ξανά πως «η νέα γενιά έχει ιδανικά!».

Η ψήφος στο ΚΚΕ αποτελεί τη φυσική συνέχεια των πολύ μαζικών,
νεανικών κινητοποιήσεων.

Τώρα είναι η ώρα να υπάρξει πολιτική τιμωρία για όσους,
με το να υπερασπίζονται το σύστημα της σήψης και της εκμετάλλευσης, δολοφονούν τα όνειρα και τα δικαιώματα της νέας γενιάς.

#ΤΩΡΑ_ΚΚΕ