Skip to content
Eisagogi

Ένα συνεχιζόμενο έγκλημα στις πλάτες των κατατρεγμένων…

Το 2022 είχαμε 2.400 νεκρούς και αγνοούμενους πρόσφυγες και μετανάστες. Τους πρώτους 6 μήνες του 2023, ο αριθμός αυτός έχει ήδη φτάσει στους 2.300. Από το 2014 μέχρι σήμερα, οι νεκροί και αγνοούμενοι στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο φτάνουν συνολικά τους 26.924!

Paidi_2

Από το 2018 έως το 2020 ο αριθμός των εξαφανισμένων ανήλικων προσφυγόπουλων φτάνει τις 18.292, εκ των οποίων 2.118 χάθηκαν στην Ελλάδα.

Moria_2

Άνθρωποι που ξεριζώθηκαν από τις πατρίδες τους, χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Χιλιάδες εγκλωβίστηκαν στη χώρα μας, υπομένοντας άθλιες συνθήκες διαβίωσης.

Moria_2

Ο ξεριζωμός εκατομμυρίων ανθρώπων από τις εστίες τους δεν είναι «φυσικό φαινόμενο».

Προκαλείται από τους πολέμους, τους τεράστιους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που αιματοκυλλούν τους λαούς σε κάθε μεριά του πλανήτη. Προκαλείται από τη διάλυση των χωρών, από την άγρια εκμετάλλευση και την καταλήστευσή τους από τους ιμπεριαλιστές, τα αυταρχικά καθεστώτα, τις υποκινούμενες εμφύλιες συρράξεις, τη ληστρική εκμετάλλευση και καταστροφή του περιβάλλοντος.

«Το 52% όλων των προσφύγων και άλλων ανθρώπων που χρήζουν διεθνούς προστασίας προέρχονταν από μόλις τρεις χώρες:
Την Αραβική Δημοκρατία της Συρίας (6,5 εκατ.), την Ουκρανία (5,7 εκατ.) και το Αφγανιστάν (5,7 εκατ.).»,
αναφέρεται στην έκθεση του ΟΗΕ.

Syria_Ukraine_Afghanistan

Αυτά τα εγκλήματα έχουν αιτίες και υπευθύνους!

Όλα αυτά δεν γίνονται για την ελευθερία και τη δημοκρατία, ή όλα τα άλλα εφευρήματα των ληστών - ιμπεριαλιστών, αλλά για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων, τις σφαίρες επιρροής. Καθοριστικός “παίκτης” σε αυτό το αιματοκύλισμα είναι η στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Πολλές φορές ακούμε στον πολιτικό λόγο πως το ΝΑΤΟ λειτουργεί για το συμφέρον μας, την ασφάλεια, την ειρήνη και πολλά άλλα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια πολεμική «μηχανή» των αστών από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του

Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952 και συμμετέχει ενεργά στους πολεμικούς σχεδιασμούς που εξελίσσονται εδώ και χρόνια στις χώρες της μέσης Ανατολής, στην Αφρική και αλλού και γεννούν τις προσφυγικές ροές.

Από άκρη σε άκρη της Ελλάδας υπάρχουν αμερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις, μετατρέποντας τη χώρα σε ένα απέραντο πολεμικό ορμητήριο...
Baseis_Ellada_2
Stoixeia_Eksoplismos-01

2 φορές το μήνα

φεύγουν τρένα από την Αλεξανδρούπολη γεμάτα στρατιωτικό εξοπλισμό.

Stoixeia_Pyrauloi-02

Το 2017

οι πύραυλοι τόμαχοκ που εκτοξεύτηκαν στη Συρία φορτώθηκαν απο τη βάση της Σούδας σε στρατιωτικά πλοία των ΗΠΑ.

Stoixeia_Thanatos-03

500.000 νεκροί

από τον πόλεμο στη Συρία.

Stoixeia_Syria-04

6,8 εκατομμύρια

έχουν εγκαταλείψει βίαια τη Συρία από την έναρξη του πολέμου.

Η Ελλάδα είναι επίσης μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εφαρμόζει μια άγρια και άδικη πολιτική καταστολής και εγκλωβισμού σε βάρος των ξεριζωμένων: Περιπολίες της Frontex, υπερσύγχρονα μέσα παρακολούθησης και ελέγχου, ορατοί και αόρατοι φράχτες, απελάσεις με fast track διαδικασίες και επαναπροωθήσεις, εγκλωβισμός στις πρώτες χώρες υποδοχής σε hot spots διαλογής και σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, που στην Ελλάδα έχουν τη μορφή πότε των άθλιων καταυλισμών της Μόριας επί ΣΥΡΙΖΑ και πότε των νέων υπερδομών - φυλακών επί ΝΔ.

Απ' όλα αυτά προσπαθούν να ξεφύγουν οι ξεριζωμένοι και γι' αυτό σπρώχνονται στα δίχτυα των κυκλωμάτων, που συνδέονται άμεσα με το οργανωμένο μαφιόζικο έγκλημα.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν την επίσημη πολιτική της ΕΕ, περιγράφονται στις Συμφωνίες και τις Οδηγίες της, στους νόμους των αστικών κρατών και έχουν στηριχτεί από όλα τα αστικά κόμματα:

  • Οι Κανονισμοί του Δουβλίνου που μετατρέπουν τις πρώτες χώρες υποδοχής σε αποθήκες ανθρώπινων ψυχών, ενώ οι ξεριζωμένοι στερούνται το δικαίωμά τους για άσυλο στις χώρες που πραγματικά επιθυμούν.
  • Η Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας προβλέπει επιστροφή στην «ασφαλή» Τουρκία για όλους τους «παράτυπους μετανάστες» που φτάνουν στα ελληνικά νησιά. Μια συμφωνία που και οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται ότι παραβιάζουν και τελικά έχει εξελιχθεί σε ένα απαράδεκτο πινγκ πονγκ με ευρύτερες γεωπολιτικές διαστάσεις που παίζεται στις πλάτες των προσφύγων.
  • Το απαράδεκτο κατασκεύασμα της έννοιας της «ασφαλούς τρίτης χώρας» σημαίνει λίστες χωρών από τις οποίες δε “δικαιολογείται” η προσφυγική ιδιότητα και τελικά οδηγεί στις μαζικές επαναπροωθήσεις ξεριζωμένων.

Αυτό είναι το έδαφος που έχουν διαμορφώσει οι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ με τις οδηγίες της ΕΕ και τις ευλογίες του κεφαλαίου, πάνω στο οποίο οι πρόσφυγες “εγκλωβίζονται’’ στην Ελλάδα, πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης διακινητών, καταλήγουν σε πολύνεκρα ναυάγια στο Αιγαίο. 

Όλα αυτά βέβαια αναστέλλονται και επανενεργοποιούνται όποτε το απαιτήσει το κεφάλαιο. Χαρακτηριστικά, η Γερμανία το 2015 ανέστειλε τον Κανονισμό του Δουβλίνου, μετά από απαίτηση των Γερμανών βιομηχάνων για 500.000 εργατικά χέρια, λέγοντας ότι εκτιμούν “τα προσόντα και τις δεξιότητες των Σύρων προσφύγων”.

Αντίστοιχα, οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν κάνει συμφωνία με την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές μέσω των οποίων τροφοδοτούν με φθηνά εργατικά χέρια χωρίς δικαιώματα το κεφάλαιο, εκμεταλλευόμενοι τον πόνο και τη φτώχεια ξεριζωμένων, δημιουργώντας νέες Μανωλάδες.

Μητσοτάκης:

«Εμείς τους λέμε ότι αν σας δώσουμε άσυλο μη φύγετε για την Ευρώπη. Αν θέλετε μείνετε στην Ελλάδα, θα υπάρξουν δουλειές. Αντιμετωπίζουμε όπως και άλλες χώρες έλλειψη εργατικών χεριών. Η ανεργία έχει πέσει κατά 6% και ήδη έχουμε έλλειψη εργατικών χεριών, για παράδειγμα στην αγροτική παραγωγή.»

Τσίπρας:

«Όπου κι αν βρεθείτε στην ύπαιθρο υπάρχει τεράστιο έλλειμμα εργατικών χεριών. Και στους αγρότες γης και στον Τουρισμό, παντού. Η λύση είναι: Όπως η Ευρώπη δεν περνάτε και εμείς να τους πούμε δεν περνάτε στην Ευρώπη. Αλλά αν έρθετε εδώ θα ξέρετε ότι έχετε 2 επιλογές ή να γυρίσετε πίσω ή να ενταχθείτε με τους όρους που το ελληνικό κράτος προβλέπει να ενταχθείτε. Που σημαίνει να μπείτε σε μια παραγωγική διαδικασία, που σημαίνει η ερειπωμενη ύπαιθρος να αποκτήσει εργάτες γης. Που σημαίνει ότι δε θα κάθεστε για να σας δίνουμε επιδόματα.»

Ανδρουλάκης:

«Να πούμε και την άλλη αλήθεια. Έχει ανάγκη η χώρα μετανάστες! Στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο, στη Θεσσαλία, στη Μακεδονία. Τα δέντρα σαπίζουν οι καρποί. Δεν υπάρχουν εργάτες γης. Δεν έχουμε χρέος να υπάρχουν προγράμματα να έρχονται άνθρωποι εδώ να εργάζονται στην ελληνική γη για να έχουμε μια ανταγωνιστική οικονομία του πρωτογενούς τομέα;»

Όλα τα αστικά κόμματα υπηρετούν την πολιτική του κεφαλαίου που βλέπει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ως φθηνά εργατικά χέρια.

Όλοι οι εργαζόμενοι έχουν τον ίδιο εχθρό που τους συνθλίβει. Ο εχθρός αυτός σκορπά το φασιστικό και ρατσιστικό του δηλητήριο για να τους διαιρεί. Όμως το εργατικό - λαϊκό ποτάμι έχει τη δύναμη να σαρώσει τον σαπισμένο καπιταλιστικό κόσμο.
Μπορεί να μην έχουμε το ίδιο χρώμα, την ίδια γλώσσα, την ίδια θρησκεία. Όμως, όλα τα παιδιά έχουν τις ίδιες ανάγκες, τα ίδια όνειρα για το παρόν και το μέλλον

Paidi_3

Σε όλα τα παιδιά που χάθηκαν τόσο άδικα, στη φρίκη του πολέμου, πνιγμένα στο Αιγαίο, στα διάφορα κολαστήρια όπως η Μόρια, δεν άξιζε τίποτα λιγότερο από μία ζεστή αγκαλιά, ένα χαμόγελο, ένα παιχνίδι, λίγη χαρά.

Paidi_1

Τα 4.800 ανήλικα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, σημαδεμένα από τις βόμβες, την καταστροφή, τον ξεριζωμό από τις πατρίδες τους, τον χαμό δικών τους ανθρώπων, δεν είχαν όνειρο να γίνουν πρόσφυγες. Τα χιλιάδες παιδιά μεταναστών που ήρθαν στη χώρα μας αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, δεν ονειρεύονταν κάτεργα

Screenshot 2023-06-20 11111

Οι λαοί και τα παιδιά όλου του κόσμου δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους! Εκφράζουμε ακόμα πιο μαζικά την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες και μετανάστες, σε όλα τα προσφυγόπουλα. Έχουμε ευθύνη να τα υποδεχτούμε, να τα αγκαλιάσουμε, να διεκδικήσουμε όρους πραγματικής ένταξης στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Screenshot 2023-06-20 11111

Δεν συμβιβαζόμαστε με αυτές τις φρικιαστικές και αποτρόπαιες εικόνες!
Στο δίλημμα “τα κέρδη τους ή οι ζωές μας” η απάντηση είναι μόνο μια: Οι ζωές των ανθρώπων!

Για να μη συνεχίσουμε να μετράμε ναυάγια, νεκρούς και αγνοούμενους το ΚΚΕ παλεύει μέσα και έξω από τη Βουλή για:

  • Να σταματήσει το συστηματικό ξήλωμα της Συνθήκης της Γενεύης για τους Πρόσφυγες.
  • Να καταργηθεί όλο το παραπάνω άδικο πλαίσιο της πολιτικής της καταστολής και του εγκλωβισμού σε βάρος των ξεριζωμένων. 
  • Απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις. Να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο της Ουκρανίας. Να κλείσουν τώρα όλες οι ΝΑΤΟικές βάσεις!
  • Να δημιουργηθούν επιτροπές ασύλου μέσα στην Τουρκία, με ευθύνη της ΕΕ και της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ώστε οι ξεριζωμένοι να αποκτούν άσυλο, να παίρνουν ταξιδιωτικά έγγραφα και να μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα του πραγματικού προορισμού τους.
  • Άμεσα μέτρα για την ένταξη των προσφύγων σε ζωή και δουλειά με δικαιώματα, με πρόσβαση σε αξιοπρεπή στέγαση, εργασία, Παιδεία, Κοινωνική Πρόνοια, με ευθύνη του κράτους και χωρίς την εμπλοκή των ΜΚΟ, με ιδιαίτερη φροντίδα για τις γυναίκες που έχουν υποστεί βία και διωγμούς και τους ασυνόδευτους ανήλικους που δεν πρέπει να απελαύνονται μετά από την ενηλικίωσή τους.
1_Pano_KNE

Μετατρέπουμε τον θυμό μας σε πείσμα για δυνάμωμα του αγώνα απέναντι στους πραγματικούς θύτες αυτής της απαράδεκτης κατάστασης!

#ΤΩΡΑ_ΚΚΕ