Skip to content
Eisagogi

Το ΚΚΕ έχει ξεκάθαρη Θέση για την Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό.

Τα θεωρεί κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα στο οποίο πρέπει να έχει πρόσβαση όλη η νεολαία και να μην είναι μια πολυτέλεια για όσους αντέχουν να την πληρώνουν.

Eisagogi

Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνει ο σημερινός τρόπος ζωής, η Φυσική Αγωγή και ο Αθλητισμός αποτελούν ασπίδα προστασίας τόσο σε θέματα σωματικής και ψυχικής υγείας, διαμόρφωσης της προσωπικότητας του νέου ανθρώπου, όσο και απέναντι στη ναρκωκουλτούρα.

Eisagogi

Το ΚΚΕ παλεύει για μια κοινωνία όπου ο καθένας θα μπορεί να γνωρίζει τις αξίες της συλλογικότητας, να καλύπτει τα ενδιαφέροντά του ελεύθερα, χωρίς ταξικούς και κοινωνικούς αποκλεισμούς και χωρίς να χρειάζεται να είναι «ταλέντο» για να ασχοληθεί με τον αθλητισμό ή τον πολιτισμό.

Eisagogi

Η Φυσική Αγωγή έχει υποβαθμιστεί τόσο που πλέον δεν μπορεί να εκπληρώσει τον ρόλο της!

Οι σημερινοί μαθητές δεν διδάσκονται το μάθημα της Φυσικής Αγωγής, λόγω και των περικοπών που έχουν γίνει σε εκπαιδευτικό προσωπικό αλλά και την μείωση των ωρών διδασκαλίας. Το μάθημα της Φυσικής Αγωγής εδώ και πολλά χρόνια έχει μετατραπεί στην «ελεύθερη ώρα» για το παιδί. Συνεπώς είναι μονόδρομος για τους γονείς, που θέλουν το παιδί τους ενεργό και δραστήριο, να το γράψουν σε έναν αθλητικό σύλλογο, στον οποίο θα αναγκάζονται να πληρώνουν συνδρομή αφού η οικονομική στήριξη από το κράτος είναι ανεπαρκής έως ανύπαρκτη. Είναι φανερό πως δεν υπάρχει καμία κρατική ευθύνη ώστε το παιδί να μαθαίνει από μικρό τις αξίες του αθλητισμού,  συνεπώς το βάρος πέφτει εξ ολοκλήρου στα σωματεία, τα οποία με την σειρά τους δεν μπορούν να εκπληρώσουν τον ρόλο τους, γίνονται τμήματα μαζικής υποδοχής αθλητών, αντί να εξειδικεύονται στην ανάπτυξη του ταλέντου.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ακροδεξιών ΑΝΕΛ, επιχείρησε το 2018 μέσω του Νομοσχεδίου Βασιλειάδη να εξισώσει τους πτυχιούχους ΣΕΦΑΑ με αυτούς των ΙΕΚ και των πιστοποιήσεων από διάφορα σεμινάρια.

Το 2021, μέσω της ΓΓΑ, η κυβέρνηση της ΝΔ ενημέρωσε τους Δήμους για την αναστολή του προγράμματος «Άθληση για όλους» αφού η ευθύνη για την πρόσληψη περίπου 4.000 γυμναστών όπως επίσης και η μισθοδοσία τους εμπίπτει στο αρμόδιο υπουργείο.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγάλη συμμετοχή στην απαξίωση αυτού του προγράμματος, καθώς επί των ημερών της εδραιώθηκε η λογική της ανταποδοτικότητας (να πληρώνουν δηλαδή μεταξύ άλλων οι συμμετέχοντες), ενώ καθιέρωσε και την πληρωμή των εργαζομένων στο πρόγραμμα με τη λεγόμενη «πληρωμή με το αντίτιμο». Δηλαδή; Με το κεφάλι του κάθε συμμετέχοντα.

Στις 21/2/2023 ψηφίστηκε το νέο αθλητικό νομοσχέδιο «Διατάξεις για τη θωράκιση του θεσμικού πλαισίου του αθλητισμού και τον εξορθολογισμό της αθλητικής νομοθεσίας». Στην ουσία προβλέπει τη μετατροπή των αθλητικών σωματείων σε επιχειρήσεις, νέες περικοπές στον αθλητισμό από τον κρατικό προϋπολογισμό μέσω του συμψηφισμού της τακτικής επιχορήγησης με τα κέρδη από το Στοίχημα. Δημιουργεί εργαζόμενους διαφορετικών ταχυτήτων στις ομοσπονδίες και ενισχύει περαιτέρω τη μετακύλιση του κόστους σε γονείς και αθλητές. Γίνεται μείωση του ήδη εξευτελιστικού κατώτατου μισθού προπονητών, στα 150 ευρώ, καθώς επίσης διευκολύνει την διοργάνωση αθλητικών διοργανώσεων από μη αθλητικούς φορείς, δηλαδή επιχειρήσεις. Συνεχίζει τις εξοντωτικές και αυθαίρετες ποινές ενάντια σε σωματεία που δεν έχουν ενταχθεί στο μητρώο της ΓΓΑ. Τέλος, προβλέπει την έκπτωση και καθαίρεση του ΔΣ ενός αθλητικού σωματείου, το οποίο τελευταία φορά έγινε επί χούντας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ υλοποιεί σχέδιο «αξιοποίησης και ανάπτυξης των Ολυμπιακών Ακινήτων». Όταν μιλάνε για αξιοποίηση αθλητικών εγκαταστάσεων ο λαός κρατάει μικρό καλάθι, αφού όλες αυτές οι εγκαταστάσεις που χτίστηκαν με το χρήμα και το αίμα του, αντί να αποδοθούν σε αυτόν, παραχωρούνται στους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους. 
Παράλληλα, παρέδωσε όλο το Ελληνικό και το ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά στους επιχειρηματικούς ομίλους. Συγκεκριμένα, η Lamda Development προχώρησε στο ξεσπίτωμα των αθλητών και την απομάκρυνση των εγκαταστάσεων με αποτέλεσμα να σταματήσει η αθλητική δραστηριότητα την ώρα που οι αθλητές προετοιμάζονταν για τους αγώνες τους.

Papadopoulos
«Δεν μπορώ να βλέπω νέους ανθρώπους να ζουν μέσα στην ανασφάλεια και που δεν μπορούν να οραματίζονται, δεν μπορώ να βλέπω ο αθλητισμός να υποβαθμίζεται, οπότε έπρεπε κι εγώ να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου, να βγω μπροστά ώστε να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο αύριο.»

Νίκος Παπαδόπουλος,  
ποδοσφαιριστής, τερματοφύλακας του Αστέρα Τρίπολης, υποψήφιος με το ΚΚΕ στην Ηλεία

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ σταθερά στηρίζει τα σωματεία,
τους αθλητές, τους προπονητές
και τους εργαζόμενους σε αυτά.

Διεκδικεί σταθερή κρατική χρηματοδότηση για να καλύπτονται όλες οι ανάγκες των σωματείων. Απαιτεί να καταργηθεί το νομοσχέδιο Αυγενάκη το οποίο εμπορευματοποιεί περαιτέρω τον αθλητισμό και μετατρέπει τα σωματεία σε επιχειρήσεις, τα οποία –αν δεν κλείσουν ή συγχωνευτούν- καλούνται να λειτουργήσουν με κριτήρια κόστους - οφέλους . Ταυτόχρονα προβλέπει νέες περικοπές στον αθλητισμό από τον κρατικό προϋπολογισμό , μέσω του συμψηφισμού της τακτικής επιχορήγησης με τα κέρδη από το «Στοίχημα», δηλαδή από την ίδια την καταλήστευση του λαϊκού εισοδήματος.

Stoixeia_Kleisimo_Swmateiwn-01

15%

των αθλητικών σωματείων πανελλαδικά διαλύονται, την ίδια ώρα δηλαδή που βλέπουμε στις μεγάλες ΠΑΕ να δίνονται εκατομμύρια.

Stoixeia_Podosfairika_Swmateia-02

27%

των ποδοσφαιρικών σωματείων είτε έχουν διαλυθεί είτε μπήκαν σε αργία από την αρχή της πανδημίας.

Stoixeia_Kardiakes_Prosboles-03

4

περιστατικά καρδιακών επεισοδίων σε ποδοσφαιριστές μόνο τον τελευταίο χρόνο, αφού οι ιατρικές εξετάσεις σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι υποχρεωτικές και γίνονται ατομική υπόθεση του καθενός, καθώς δεν καλύπτονται από το κράτος.

Stoixeia_Apinidotes-04

Απινιδωτές

ανύπαρκτοι στα γήπεδα των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων και αντί να παρθούν μέτρα έστω για αυτό, κυβερνήσεις - Δήμοι - ΕΠΟ,
ρίχνουν ο ένας την ευθύνη στον άλλο.

Το ΚΚΕ διεκδικεί να υπάρχουν ελεύθεροι χώροι για να καλύπτονται οι ανάγκες άθλησης και ψυχαγωγίας του λαού, γιατί δεν συμβιβαζόμαστε με τα “πράσινα πάρκα τσέπης” που δεν είναι κάτι περισσότερο από φυτεμένες “αυλές” ανάμεσα στις πολυκατοικίες. Διεκδικούμε χώρους όπου ο λαός θα μπορεί να πηγαίνει για να ανασαίνει πραγματικά, για να μπορούν οι αθλητές να κάνουν προπόνηση σε σύγχρονες εγκαταστάσεις, με την καλύτερη υλικοτεχνική υποδομή και να μην στοιβάζονται όλοι στις λιγοστές και παρατημένες εγκαταστάσεις που υπάρχουν. Είναι πάρα πολλές οι καταγγελίες, ακόμα και χρυσών Ολυμπιονικών αθλητών μας για τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν στα προπονητήρια της χώρας μας. Το παράδειγμα των εγκαταστάσεων του ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά είναι χαρακτηριστικό. Το νέο αθλητικό νομοσχέδιο στερεί από τον λαό χώρους αθλητισμού, πολιτισμού, αναψυχής και ψυχαγωγίας, επειδή όλα αυτά τα επενδυτικά σχέδια (ξενοδοχεία, μαρίνες, καζίνο κ.λπ.) από τη μία ως την άλλη άκρη του παραλιακού μετώπου της Αττικής, με την ιδιωτικοποίηση χώρων σε όλο το μήκος του προσφέρουν νέα πεδία κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους. Το ΚΚΕ έχει καταθέσει επανειλημμένα τροπολογίες για την απρόσκοπτη λειτουργία του ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά και για να μην ξεσπιτωθούν οι αθλητές , οι οποίες έχουν απορριφθεί από κοινού από ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ.

Pomaski
«Έχω μιλήσει με όλους τους υπουργούς και πρωθυπουργούς εδώ και 25 χρόνια. Άκουσα υποσχέσεις από 4, 5 κυβερνήσεις. Μού έλεγαν «όλα τα προβλήματα θα λυθούν» και τελικά έκλεισε το ΟΑΚΑ και ο Άγιος Κοσμάς για τους αθλητές. Στις εκλογές να τούς δώσουμε τα παπούτσια στο χέρι. Θα μπω στη μάχη των εκλογών με αθλητικές φόρμες και αθλητικά παπούτσια για να γίνει πιο δυνατό το ΚΚΕ. Είναι το μόνο κόμμα που στήριξε τον αγώνα για τη βελτίωση στον αθλητισμό.»

Γιώργος Πομάσκι
ομοσπονδιακός προπονητής στίβου, υποψήφιος με το ΚΚΕ στον Βόρειο Τομέα Αθηνών

Το ΚΚΕ θέλει τις σχολές  των ΤΕΦΑΑ να έχουν σύγχρονες υποδομές και να αποφοιτούν από αυτές επιστήμονες της Φυσικής Αγωγής, με το πτυχίο να δίνει όλη την γνώση που απαιτείται, όπως και τα δικαιώματα. Η χρόνια υποχρηματοδότηση και η ελλιπής συντήρηση των υποδομών και εγκαταστάσεων, με την ευθύνη διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων έχει πολλές επιπτώσεις. Δεν δεχόμαστε να μπαίνουν στο ζύγι, οι ανάγκες των φοιτητών για σύγχρονους όρους σπουδών, σύγχρονες εγκαταστάσεις και εργαστήρια και από την άλλη τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, η πολιτική ιδιωτικοποίησης της παιδείας και των πανάκριβων μεταπτυχιακών και σεμιναρίων. 

TEFAA

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή και επανειλημμένα, έχει στείλει ερωτήσεις στη Βουλή για την κατάσταση των εγκαταστάσεων στη σχολή των ΤΕΦΑΑ για την ανάγκη μετεγκατάστασης της σχολής στον χώρο της Ζωγράφου. 

NS_Basileiadi

Πρωτοστατήσαμε στις κινητοποιήσεις το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ με το νομοσχέδιο Βασιλειάδη, που έμεινε στα χαρτιά.

NS_Augenaki

Το 2021, επί ΝΔ με τη “μεταρρύθμιση” Αυγενάκη, έγινε ξανά προσπάθεια να περάσει νομοσχέδιο το οποίο θα υποβάθμιζε το πτυχίο και θα έδινε το δικαίωμα σε αποφοίτους ΙΕΚ ή διαφόρων τύπου σεμιναρίων να γίνονται «εκπαιδευτές» με τα ίδια δικαιώματα. Μέσα από την αποφασιστική παρέμβαση της ΚΝΕ, μετά και από πολύμορφες κινητοποιήσεις και δράσεις, συντονίστηκαν από κοινού όλα τα ΤΕΦΑΑ της χώρας και κινητοποιήθηκαν στο υπ. Παιδείας με αποτέλεσμα να παρθεί πίσω.

Paidagogiki_Eparkeia

Αντίστοιχα, το προηγούμενο καλοκαίρι με το νέο νόμο-πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια, ψηφίστηκε οι εισαχθέντες στο ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 να μην έχουν διδακτική και παιδαγωγική επάρκεια, δηλαδή να μην μπορούν να ασκήσουν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, ως καθηγητές φυσικής αγωγής. Για μια ακόμη φορά το ΚΚΕ ήταν το μόνο Κόμμα το οποίο έθεσε ερώτημα στην Βουλή και συνεχίζει να παλεύει ώστε το πτυχίο να αποτελεί την μοναδική προϋπόθεση για την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα.

Paidagogiki_Eparkeia

Για το ΚΚΕ ο αθλητισμός δεν είναι πολυτέλεια για λίγους, είναι δικαίωμα για όλους!

Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που κρατάει ενιαία στάση ενάντια στην εμπορευματοποίηση του αθλητισμού. Μαζί με την νεολαία του, την ΚΝΕ, είναι στην πρώτη γραμμή υπεράσπισης των συμφερόντων των αθλητικών σωματείων αλλά και συνολικά του αθλούμενου λαού. Σε αυτές τις εκλογές πρέπει να γίνει κριτήριο ψήφου της νεολαίας οι θέσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για τον αθλητισμό.

#ΤΩΡΑ_ΚΚΕ