Skip to content
Periballon_Arxi

Μόνοι τους και όλοι μας και για την προστασία του περιβάλλοντος


Δεν αφήνουμε την προστασία του περιβάλλοντος στα χέρια αυτών που για τα κέρδη τους δεν λογαριάζουν τις ζωές μας. Μπορούμε να ζήσουμε σε έναν πλανήτη που “αναπνέει”, ικανό να καλύψει τις ανάγκες μας.

Για τα κέρδη των λίγων σήμερα...

 • Καταστρέφονται δασικές εκτάσεις, υδροβιότοποι, χλωρίδα και πανίδα αλλά και μνημεία ιστορίας της πατρίδας μας μέσα από την άναρχη χωροθέτηση των ΑΠΕ.
 • Οι μεγάλοι βιομήχανοι και επενδυτές έχουν το “δικαίωμα” στην ρύπανση αρκεί να πληρώνουν στο χρηματιστήριο ρύπων της ΕΕ και την ίδια ώρα δεν τηρούνται στοιχειώδη μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος σε μεγάλες βιομηχανικές ζώνες και με κρατική ευθύνη
 • Με τους πολέμους και τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών καταστρέφονται και μολύνονται χιλιάδες εκτάσεις.
 • Δεν λαμβάνονται μέτρα πρόληψης και καταστολής των πυρκαγιών σε δασικές κ.α. εκτάσεις, αντιμετώπισης βιομηχανικών δυστυχημάτων.
 • Εξαφανίζονται ακόμα και τα ίχνη ελεύθερων χώρων για αναψυχή, ενώ την ίδια ώρα για τους “λίγους” χτίζονται «πράσινοι» οικισμοί απροσπέλαστοι για τον λαό και τη νεολαία!

Το περιβάλλον έχει εχθρό το σύστημα της εκμετάλλευσης, των κερδών που βάφουν μαύρο το μέλλον μας. Όποιος σήμερα νιώθει οργή ακούγοντας τα παραπάνω, έχει μία θέση μαζί μας. Για να δυναμώσει ο αγώνας για την πραγματική προστασία του περιβάλλοντος, για να δυναμώσουν οι διεκδικήσεις που το υπηρετούν σε σύγκρουση με την πολιτική που αντιμετωπίζει το περιβάλλον σαν ακόμα ένα εμπόρευμα και καύσιμο υλικό για τα κέρδη των λίγων.

Μόνο το ΚΚΕ πρωτοστατεί σε αυτόν τον αγώνα! Είναι η μόνη γνήσια και αυθεντική φωνή για την προστασία του περιβάλλοντος γιατί βάζει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του! 
Για αυτό η σημαία της προστασίας του περιβάλλοντος έχει κόκκινο χρώμα!

Stoixeia_Dasikes_Ektaseis-01

<1%

της δασικής έκτασης καθαρίζεται ετησίως.

Stoixeia_Antipyrikes_Zones-02

10-15%

των αντιπυρικών ζωνών καθαρίζεται και συντηρείται.

Stoixeia_Proypologismos_Dasi-03

0,04%

του κρατικού προϋπολογισμού δίνεται για τα δάση.

Stoixeia_Pyrosvestes-04

3.500

οργανικά κενά στην πυροσβεστική.

Οι υπεύθυνοι για το έγκλημα έχουν όνομα και πρέπει να καταδικαστούν!

Είναι η ΕΕ και οι εκάστοτε κυβερνήσεις που υπηρετούν τα κέρδη των επενδυτών.
Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της μούφας «πράσινης» πολιτικής τους, οδηγούν:

 • Στην τεράστια επιδότηση με χρήματα του λαού των επενδύσεων των «πράσινων» ομίλων εμπορευματοποιώντας όλον τον φυσικό πλούτο με αύξηση παράλληλα των τιμών και της φορολογίας για την προώθηση των δήθεν «πράσινων» προϊόντων.
 • Στην εφαρμογή εμπορίου ρύπων, στην “κατά το δοκούν” εξόρυξη ορυκτών πόρων για την παραγωγή ενέργειας κ.ά. εμπορευμάτων με την υποβάθμιση, στην ουσία, της αξιοποίησης του λιγνίτη και άλλων δυνατοτήτων στην χώρα μας, προωθόντας σήμερα το εξίσου ρυπογόνο υγροποιημένου αερίου (LNG).
 • Στην άναρχη χωροθέτηση ΑΠΕ με αποτέλεσμα την καταστροφή της βιοποικιλότητας.
 • Στην προσαρμογή των χρήσεων γης στα συμφέροντα των “πράσινων” επενδυτών αίροντας τα όποια κριτήρια προστασίας του περιβάλλοντος για τις ανάγκες αύξησης της κερδοφορίας των ομίλων.
 • Στην επιλογή ως «κόστος» των απαραίτητων αντισεισμικών, αντιπλημμυρικών και αντιπυρικών έργων.
 • Στην προχειρότητα και αποσπασματικότητα των παραπάνω έργων, όταν τελικά γίνονται για τα “μάτια του κόσμου” μετά από μεγάλες καταστροφές.
 • Στην απουσία κατάλληλου επιστημονικού και εξειδικευμένου προσωπικού για το σχέδιο και τον έλεγχο για την πρόληψη από τέτοιες “έκτακτες” συνθήκες, από βιομηχανικά δυστυχήματα.

Οι διαφορές των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ δεν διακρίνονται ούτε με μικροσκόπιο σε αυτά τα θέματα. Μέσα από διάφορους νόμους για αναπλάσεις περιοχών, για την διαχείριση των απορριμμάτων, για την αλλαγή των χρήσεων γης, για την απολιγνιτοποίηση και την προώθηση των «πράσινων» πανάκριβων εμπορευμάτων, για την προστασία από σεισμικά και πλημμυρικά φαινόμενα, πυρκαγιές κ.ο.κ. έχουν συνδιαμορφώσει είτε από τις κυβερνητικές θέσεις είτε και από θέσεις αντιπολίτευσης αυτήν την καθημερινότητα με τα σωρό περιβαλλοντικά και όχι μόνο εγκλήματα στη ζωή μας.
Γιατί όλοι δεσμεύονται στις «πράσινες» δεσμεύσεις της ΕΕ που στόχο έχουν να βρουν νέα πεδία κερδοφορίας οι μεγάλοι όμιλοι εντείνοντας και άλλο την εκμετάλλευση στον εργαζόμενο λαό.  
Γιατί όλοι τους διαγκωνίζονται για το πως θα υλοποιηθούν οι ευρωπαϊκές κατευθύνσεις της λεγόμενης «πράσινης» μετάβασης, ενώ τσακώνονται πολλές φορές στην ταχύτητα, στην προχειρότητα και στη δημοκρατικότητα με την οποία αυτές υλοποιούνται.
Γι’ αυτό και όλοι τους αξιοποιούν το αφήγημα της «ατομικής ευθύνης» όχι μόνο αθωώνοντας τον θύτη της καταστροφής του περιβάλλοντος, τα κέρδη και το κράτος των επενδυτών.

Όσο για το ΜΕΡΑ25, τον καλύτερο dealer για τους «πράσινους» ομίλους και την κερδοφορία τους αφού η «πράσινη» προβολή των επιχειρηματικών πρότζεκτ μεγάλων ομίλων ντόπιων και ξένων ως λύση στα μεγάλα προβλήματα του λαού και του περιβάλλοντος ντύνεται και μέσα από τη δήθεν αντισυστημική ρητορεία. Αλλιώς δεν εξηγείται γιατί από τη μία είναι σημαιοφόρος της απαγόρευσης κάθε εξόρυξης στην Ελλάδα, αλλά από την άλλη δεν τον ενοχλούν οι εξορύξεις σπάνιων γαιών που πραγματοποιούνται σε όλον τον κόσμο στο βωμό της «πράσινης» μετάβασης. Μα τόσο φιλικός προς το περιβάλλον πια…

Periballon_Molynei

Το σύστημά τους μολύνει.
Το ανατρέπουμε!

Τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πρωτοστάτησαν για να σωθούν ζωές, περιουσίες, δάση. Όταν το αστικό κράτος αποδείχθηκε επιλεκτικά ανίκανο να τα προστατεύσει.

Periballon_Kinitopoiiseis

Με κινητοποιήσεις, μορφές αλληλεγγύης και διεκδικητικές δράσεις σε περιοχές που πλήττονται από φυσικές καταστροφές, σε περιοχές που προωθεί η αστική τάξη και το κράτος της σχέδια υποβάθμισης της ζωής του περιβάλλοντος, όπως με την επέκταση της χωματερής στη Δυτική Αττική, τα «καζάνια του θανάτου» στον Πειραιά, την καύση των απορριμμάτων τσιμεντοβιομηχανιών σε Θεσσαλονίκη και Βόλο μέχρι τη σπορά όπου φυσά το κέρδος αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων στα βουνά, στις θάλασσες και στα μνημεία ιστορίας της πατρίδας μας.

Periballon_Koinoboulio_KKE

Την ίδια ώρα οι βουλευτές του ΚΚΕ πέρα από ότι βρίσκονται δίπλα μας στον αγώνα, είτε στο δρόμο μαζί μας, είτε μέσα από επερωτήσεις στη βουλή και τροπολογίες καταθέτουν τα προβλήματά μας και τα αιτήματά μας, αποκαλύπτοντας παράλληλα τα σχέδια των κυβερνήσεων και της ΕΕ, το ρόλο των υπόλοιπων κομμάτων.

Periballon_Koinoboulio_KKE

Είμαστε στην πρώτη γραμμή και δίνουμε καθημερινά μάχες σε όλες τις περιοχές της χώρας μας, διεκδικώντας:

 • Ενάντια στην εμπορευματοποίηση του νερού, της ενέργειας, του δασικού και φυσικού πλούτου της χώρας μας. Να κατοχυρωθούν ως κοινωνικές υπηρεσίες και αγαθά.
 • Ολοκληρωμένο σχεδιασμό των απαραίτητων έργων υποδομής, αντιπλημμυρικής προστασίας, ολοκληρωμένης διαχείρισης των δασών.
 • Ολοκληρωμένο σχέδιο μέτρων προσεισμικού ελέγχου και προστασίας για τα δημόσια κτήρια και τους χώρους συγκέντρωσης πολλών ανθρώπων (σχολεία, νοσοκομεία, χώροι συνάθροισης κοινού κ.α.), ουσιαστικός και συνεχής έλεγχος στατικής επάρκειας και ασφάλειας σε περίπτωση σεισμού όλων των κτηρίων, αποτίμηση κινδύνου, συνεχείς έλεγχοι και λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων ελαχιστοποίησης κινδύνου στις τεχνολογικές εγκαταστάσεις.
 • Να εκπονηθεί ολοκληρωμένος σχεδιασμός αντιμετώπισης τεχνολογικών και φυσικών καταστροφών, εκπαίδευση και ενημέρωση πληθυσμού, κρατική χρηματοδότηση για ανάπτυξη της έρευνας σε αυτήν την κατεύθυνση.
 • Να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό και να ενισχυθούν μαζικά με μόνιμο προσωπικό και με όλον τον απαιτούμενο εξοπλισμό όλες οι κρατικές δομές πρόληψης, διαχείρισης και πολιτικής προστασίας, υγείας, εκτίμησης και πρόγνωσης των φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό.
 • Να καταργηθεί το ισχύον πλαίσιο περιβαλλοντικής αδειοδότησης που διευκολύνει την τοποθέτηση και τη χωροθέτηση των εγκαταστάσεων χωρίς ολοκληρωμένη, επιστημονική εκτίμηση του συνόλου των επιπτώσεων από μία εγκατάσταση.
 • Να καταργηθεί το πλαίσιο χρήσεων γης, η δασική νομοθεσία που υποτάσσει το περιβάλλον στο κέρδος και καθιστά αδύνατη την ουσιαστική πολιτική προστασία.
 • Ανοιχτοί ελεύθεροι χώροι πρασίνου σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά, αναπλάσεις με κριτήριο τις λαικές ανάγκες.
Periballon_Se_Tetoia_Kateuthinsi

Σε τέτοια κατεύθυνση μπορούν να γίνονται πράξη τα αιτήματα για ουσιαστική προστασία του δασικού πλούτου και τον περιορισμό της βιομηχανικής ρύπανσης, για πρόληψη των βιομηχανικών ατυχημάτων, οι διεκδικήσεις για την προστασία της ζωής και της ασφάλειας του εργαζόμενου λαού, για περισσότερα δάση και θάλασσες με προστασία των πλούσιων οικοσυστημάτων τους, για κάθε πτυχή του σύνθετου προβλήματος της περιουσίας του περιβάλλοντος.

Periballon_Sosialismos

Ανοίγοντας το δρόμο για το σοσιαλισμό, για μια άλλη μορφή οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας που θα μπουν στο επίκεντρο οι σύγχρονες ανάγκες του λαού και των παιδιών του.

Periballon_Sosialismos

Λαμβάνοντας συνδυασμένα όλες τις επιπτώσεις της παρέμβασης της κοινωνίας στο περιβάλλον αλλά και τις εκάστοτε δυνατότητες για την αντιμετώπιση τους, για την κάλυψη των αναγκών τους. Μόνο τότε το περιβάλλον θα μπορεί να προστατευτεί ουσιαστικά και να γίνει πραγματικά το "έδαφος" για μια ζωή στο ύψος των δυνατοτήτων της εποχής.

Periballon_Sosialismos

Το ΚΚΕ έχει πρόταση εξουσίας!

Μόνο η ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, η κοινωνικοποίηση του πλούτου και των μέσων παραγωγής, η εργατική εξουσία, η ανάπτυξη της οικονομίας με κίνητρο όχι το καπιταλιστικό κέρδος αλλά την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, ο κεντρικός σχεδιασμός μπορεί να εξασφαλίσει την προγραμματισμένη, σταθερή, συνειδητή και ισόρροπη επίδραση του εργαζόμενου ανθρώπου στη φύση, στο περιβάλλον.
Με αυτές τις προϋποθέσεις είναι δυνατή η μέγιστη αξιοποίηση των εγχώριων πλουτοπαραγωγικών πηγών και πρώτων υλών, του υδάτινου και αιολικού δυναμικού για ηλεκτροπαραγωγή, που θα βασίζεται στις φθηνές, εγχώριες πηγές ενέργειας, με εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών δέσμευσης και επεξεργασίας των ρύπων, ανακύκλωσης, που μπορούν και πρέπει να λειτουργήσουν θετικά προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Όλα αυτά αποτυπώνονται συγκεκριμένα και αναλύονται στο Πρόγραμμα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Μια πρόταση εξουσίας που μπορεί να εφαρμοστεί όταν ο λαός το αποφασίσει.
Στις συνθήκες αυτές μπορεί να εξασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος προς όφελος του λαού.
Γι’ αυτό η δικαιολογημένη αγανάκτηση της νεολαίας για την υποβάθμιση και καταστροφή του περιβάλλοντος δεν μπορεί να βρει απάντηση στις «πράσινες συνταγές» των καπιταλιστών, αλλά πρέπει να στραφεί ενάντια στο σύστημα, να μετατραπεί σε συνειδητή πάλη για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.

Και για την προστασία του περιβάλλοντος...
Για την ζωή που μας αξίζει.
Για να ανασάνουμε εμείς και όχι το σύστημα της εκμετάλλευσης!

#ΤΩΡΑ_ΚΚΕ